Afbeelding
EMK

Reuring op social media van vissersactiegroep EMK

Horizonvervuiling trekt de aandacht

URK - Afgelopen woensdagmorgen stond de Twitter-teller bij bovenstaande foto op een bereik van 135.000 in slechts twee dagen tijd. Hoe zo'n enorme lezersgroep op de social media van EMK-vissers zo nu en dan precies tot stand komt, blijft een mysterie. Enkele weken terug schoot op EMK-Facebook een filmpje van Sander Meijer (NG-21) waarin een gevangen steur spartelfris in zee werd teruggezet, ook al door het dak. Deze week stond de teller bij dat bericht op een bereik van bijna 600.000. Dat is vergelijkbaar met publieksaandacht tijdens een succesvol tv-programma op prime time.
Toch valt vooral op dat EMK afgelopen jaar en dus ook nu begin dit jaar, vooral uitstekend scoort met visserijberichten op Twitter. Maandagmorgen 17 januari plaatste de beheerder van de EMK-socials om 09.41 uur deze foto, die enige tijd terug verstuurd was vanaf zee. Het bijschrift: 'Hoe dat eruit ziet #horizonvervuiling op zee? Zo dus. Zwijgen we vandaag maar over de schade aan het zeemilieu en de visserij?'
Het aantal tekstreacties en likes was tot een etmaal erna nauwelijks bij te benen. Kennelijk raakte het beeld van een kottergiek met daarachter een muur van windmolens een gevoelige snaar bij voor- en tegenstanders van offshore windparken. Een sentiment dat in main stream media opvallend genoeg tot op heden ontbreekt. Zelfs nationaal weer- en klimaatpresentator Gerrit Hiemstra en zijn achterban gingen zich er mee bemoeien, wat het bericht een nieuwe boost gaf. Ook de kamerleden Caroline van der Plas (BBB) en Pepijn van Houwelingen (FvD) deelden het, met nog veel meer respons als gevolg.
Voor EMK was het opnieuw een uitgelezen kans het vissersverhaal over de gevolgen van 100.000 windmolens op zee in het ‘draadje' dat ontstond te onderbouwen met talloze rapporten en overige teksten van onder andere Deltares en de kennissite Vistikhetmaar. Om de kritiek op bodemvisserij, die vanzelfsprekend opdook, te pareren kwam van pas het bericht ‘zeebodem in goede gezondheid waar visserij duurzaam wordt beheerd', dat onder andere de Nederlandse Vissersbond vorige week plaatste naar aanleiding van recent internationaal onderzoek. Veganisten die vissers ‘overbevissing' inwreven werden getrakteerd op de optimistische Noordzeedata achter het bericht ‘Positieve ontwikkeling visbestanden (…)’ van Wageningen University & Research.


(Tekst: Michel Verschoor)