Afbeelding
Flying Focus BV

Bakker Sliedrecht levert flexibele elektrische voortstuwing

Stil en hybride varen bij de Zuidpool


SLIEDRECHT – Bakker Sliedrecht heeft een belangrijk bijdrage geleverd aan de hybride elektrische voortstuwing van het Antarctisch onderzoeks- bevoorradingsschip ‘Nuyina’. Het door de Damen Shipyards Group voor de regering van Australië gebouwde schip is deze maand aangekomen in thuishaven Hobart in Tasmanië. 

Het schip vaart door kwetsbare natuurgebieden, waar de impact op het milieu zo goed als nul moet worden. De hybride elektrische voortstuwingsvorm waarvoor is gekozen betekent dat het schip op de dieselmotoren, op de elektromotoren of op allebei kan varen. Door de hybride voortstuwing kan de ‘Nuyina' in verschillende modi varen; het kan geheel op diesel varen om zo snel mogelijk van A naar B te komen, geheel elektrisch varen om stil en zuinig te varen of op een dieselmotor en een elektromotor waarbij de andere dieselmotor energie opwekt. In de ijsbreker-modus kunnen zowel de dieselmotoren als de elektromotoren en thrusters op volle kracht worden ingezet.

Bakker Sliedrecht was verantwoordelijk voor de engineering van de elektrische voortstuwing. Het Sliedrechtse bedrijf leverde vier watergekoelde frequency drives die multifunctioneel inzetbaar zijn, voor de twee voortstuwingsmotoren van elk 3.700 kW of voor de drie thrusters met 1.300 kW elektromotoren voor de steven, drie thrusters met 1.300 kW elektromotoren voor de boeg en twee transformatoren voor het Power Take Off/Power Take In systeem (PTO/PTI). Dat genereert zowel stroom voor de voortstuwing als voor andere doeleinden, zoals de boordspanning. De thrusters worden zowel ingezet voor de voortstuwing als voor het Dynamic Positioning (DP) systeem dat het schip op zijn plaats houdt. Bakker Sliedrecht verzorgde een training voor de Australische bemanning om de installatie te leren kennen en om te gaan met alle mogelijkheden van de elektrische voortstuwing.

De geavanceerde ijsbreker, waarvan de bouw vijf jaar duurde, gaat wetenschappelijk onderzoek doen rond de Zuidpool en mensen, goederen en materiaal brengen naar en van onderzoeksstations. Ook wordt het ingezet als reddingsschip bij noodsituaties of milieurampen en als patrouilleschip. Het heeft een eigen onderzoekslaboratorium, kan 1.200 ton lading vervoeren en biedt plaats aan 150 mensen. De ‘Nuyina’ kan varen bij temperaturen van veertig graden onder nul en met een snelheid van drie knopen door 1,65 meter dik ijs breken. ‘Nuyina’ is het Tasmaanse Aboriginalwoord voor zuiderlicht.