H Overdracht van de dossiers afgelopen maandag door Carola Schouten aan Henk Staghouwer (minister van LNV) en Christianne van der Wal-Zeggelink (minister voor Natuur en Stikstof).(Foto: ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)
H Overdracht van de dossiers afgelopen maandag door Carola Schouten aan Henk Staghouwer (minister van LNV) en Christianne van der Wal-Zeggelink (minister voor Natuur en Stikstof).(Foto: ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) LNV

LNV-mnister Staghouwer:

Perspectief hard nodig

DEN HAAG – LNV-minister Henk Staghouwer begrijpt goed wat ondernemers nodig hebben: perspectief.


Dat zei Staghouwer na zijn gesprek met premier Mark Rutte voorafgaand aan de installatie van het nieuwe kabinet.

Nadat bekend werd dat de Groninger door de ChristenUnie naar voren was geschoven als nieuwe minister van LNV ontving Staghouwer ongelofelijk veel steunbetuigingen, ook vanuit de visserijwereld.

In een kort gesprek met de NOS blikte Staghouwer vooruit. Hij heeft er veel zin in om aan de slag te gaan en met de landbouw en visserij het gesprek over de toekomst aan te gaan. Enkele hoofdlijnen werden uitgestippeld. ,,Er is gewoon nodig dat bedrijven langetermijnperspectief geboden wordt, dat ze zekerheid hebben van waar ze naar toe gaan, waar ze op kunnen investeren. Dat is niet alleen zo in de agrarische sector, maar ook in de visserij.’’ Het stikstofdossier wordt een enorme opgave genoemd. 

Staghouwer beseft dat het een utopie zal zijn om iedereen tevreden te stellen. ,,Maar ik ga wel mijn best daarvoor doen.’’


Ambitie

Na de installatie en overdracht van de portefeuilles meldde Staghouwer maandag via het LNV-twitteraccount zijn ambitie als minister. ,,De Nederlandse land- en tuinbouw en visserij is van grote waarde voor ons land. Nederlandse boeren produceren voedsel van hoge kwaliteit en de Nederlandse land- en tuinbouw heeft een uitstekende reputatie over de hele wereld. In de afgelopen jaren groeide de onzekerheid bij boeren over het toekomstperspectief voor hun bedrijf, terwijl ook natuur en biodiversiteit steeds meer onder druk zijn komen te staan.

Als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil ik een belangrijke bijdrage leveren aan het herstellen van die balans. Ik vind het belangrijk dat (jonge) boeren, tuinders, vissers en hun gezinnen weten waar ze aan toe zijn, met goede verdienmodellen, een sterkere positie en met meer waardering. Daarin staan zij niet alleen. Ik zie het als een duidelijke opdracht om samen met marktpartijen (van banken, toeleveranciers, verwerkende industrie en aanbieders van voedsel, zoals de retail en supermarkten) en maatschappelijke organisaties afspraken te maken. Ook zij hebben, net als iedere inwoner van ons land een verantwoordelijkheid in de verduurzaming van de landbouw en herstel van balans in natuur.’’


Waddenzee

Specifiek op de Waddenzee krijgt de visserij met twee ministers te maken. Want minister Van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof) gaat over de Wadden, zo werd deze week bekend gemaakt in het Regieteam Uitvoeringsprogramma Agenda Waddengebied 2050.


In de provincie Groningen wordt Johan Hamster (39) voorgedragen als nieuwe gedeputeerde en opvolger van Henk Staghouwer. Hamster is nu wethouder in Stadskanaal.