H Begrenzingen Oostwad.
H Begrenzingen Oostwad. xx

Discussie in Stuurgroep VisWad

Dozijn Wadvissers mag langer in kombergingen

DEN OEVER – Zeker twaalf Wadgarnalenvissers mogen langer doorvissen in de gesloten kombergingsgebieden van Eierlandse Gat en onder de Rottums.


In de vergadering van de Stuurgroep VisWad is de visserijbestuurders vorige maand dringend verzocht hun leden op te roepen zich vrijwillig aan vastgelegde afspraken te houden, zodat regels voor alle GK-vergunninghouders gelden.


Privaatrechtelijk

Per 1 januari 2022 zijn in het kader van het VisWad-convenant na uitkoop van 19 GK-vergunninghouders via het Waddenfonds extra delen van de Waddenzee gesloten voor de garnalenvisserij. Door vissers ingetekende kaartvarianten met gesloten gebieden zijn niet overgenomen, al is na besluitvorming in de stuurgroep de Oostwadkaart wel weer ten voordele van de visserij aangepast. Met name Wieringer vissers hebben zich fel verzet tegen sluiting in de komberging Eierlandse Gat.

GK-vergunninghouders hebben echter afzonderlijk privaatrechtelijke schriftelijke toestemmingen met looptijden van drie jaar die op verschillende tijdstippen zijn afgegeven. Via die vergunningen worden de sluitingen geregeld. In november ontvingen de garnalenvissers een brief van de RVO dat ze konden aangeven het niet eens te zijn met de wijziging van de voorwaarden (lees: sluitingen), en dat in dat geval de lopende toestemming van kracht blijft.


Alleen vrijwillig

Aan vissers die korter dan drie jaar geleden een toestemmingsbewijs hebben ontvangen kan de nieuwe gebiedsbegrenzing vanuit juridisch oogpunt gedurende de looptijd van hun vergunning alleen vrijwillig van kracht worden. In totaal 36 vissers hebben gereageerd (zo werd in de stuurgroepvergadering van december meegedeeld), maar van 24 bedrijven zijn de toestemmingsbewijzen langer dan drie jaar geleden uitgegeven en voor hen is de sluiting dus op 1 januari dit jaar ingegaan. Van de twaalf overige vissers lopen de toestemmingsbewijzen tussen maart 2022 en januari 2024 af; tot die tijd gelden de sluitingen voor hen dus niet.


Waarschuwing

Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt vindt dat aan bestuurders niet gevraagd kan worden om leden hun recht op bezwaar te ontnemen.Van de zijde van de PO Wieringen werd er op gewezen dat individuele vissers privaatrechtelijk niet gedwongen kunnen worden. 

Pim Visser waarschuwde tijdens de stuurgroepvergadering voor een rampscenario. ,,Wanneer vissers nu dwarsliggen wordt de goodwill bij de overheid en ngo’s volkomen verspeeld. Als de visserij nu dus niet coöperatief meewerkt en gemaakte afspraken niet nakomt bestaat het gevaar voor een problematische procedure, waardoor er niet op tijd een nieuwe vergunning in het kader van de Wet natuuurbescherming zal zijn en waardoor geen enkele garnalenvisser op 1 januari 2023 mag vissen’’, aldus Visser.

Gezocht wordt nu naar manieren om de sluitingen zo spoedig mogelijk toch voor alle Wadgarnalenvissers door te kunnen voeren, bijvoorbeeld via het Productie- en Afzetplan (PAP) van de gezamenlijke producentenorganisaties. 

Wordt vervolgd op de volgende stuurgroepvergadering begin februari.

Vanuit de visserij worden juridische procedures voorbereid.

H Begrenzingen Eierlandse Gat.