Geld en inzet

voor een 

schone zee


HARLINGEN - Drie jaar na de ramp met de MSC Zoe melden de partners in het project CleanUpXL dat zij met duikexpedities, strandopruimacties en een berging 87.592 kilo afval uit zee hebben gehaald.


Een jaar geleden maakte de Nationale Postcode Loterij bekend dat de Waddenvereniging, Stichting De Noordzee en partners 1.922.000 euro ontvangen voor CleanUpXL. Dat driejarige project behelst onder andere het opruimen van 800 ton afval van de zeebodem, waaronder resterend afval van het vrachtschip MSC Zoe, dat in januari 2019 in totaal 342 containers boven de Waddeneilanden verloor.


Vuilvissen

Alle activiteit voor een gezonde zee is meegenomen, maar vissersactiegroep EMK kijkt toch gefronst naar de cijfers van het CleanUpXL-project. Nederlandse vissers haalden in 2020 een recordhoeveelheid van 644 ton op en in het jaar 2019 van de ramp met de MSC Zoe werd 558 ton opgevist afval aan de wal gezet. De definitieve cijfers zijn nog niet binnen, maar organisatie KIMO verwacht dat er afgelopen jaar een nieuw record van zeker 700 ton is gevestigd met opgevist afval.

Het langjarig gemiddelde van dit Fishing for Litter-project is ruim 300 ton afval per jaar. Vissers doen dat al twintig jaar pro Deo voor een gezonde zee. EMK stelt op Facebook dat het enthousiasme tanende is, maar voor de juiste beeldvorming haast voorman Dirk Kraak zich te zeggen dat het de vissers niet te doen is om het geld. Wel om brede erkenning van hun belangeloze inzet.

Het gaat de Waddenvereniging er primair om dat er lessen worden getrokken uit de ramp met de MSC Zoe. ,,Iedereen kan meedoen.’’ De inzet van de vissers wordt door de Waddenvereniging geprezen.


Met gestegen aanvoer van opgevist opval is het intussen voor de organisatie KIMO alle zeilen bijzetten om de onkostenbegroting van Fishing for Litter rond te breien. Uit de schadeafhandeling van de ramp met de MSC Zoe betaalde de rederij van het containerschip eenmalig 268.000 euro bij voor extra onkosten van KIMO voor Fishing for Litter.


Plastic

De Nederlandse uitvinder en milieuactivist Boyan Slat haalde de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s op om met zijn Ocean Cleanup plastic uit zee te halen.

Vanuit de visserijsector worden vraagtekens geplaatst, nu promotiefilmpjes op social media duidelijk laten zien dat er schoon plastic-materiaal uit zee wordt getakeld.