‘Lucky’ trek

zeebaars, 

maar niet blij


URK – De UK 153 heeft vorige maand naar schatting voor 60.000 tot 100.000 euro aan zeebaars moeten laten lopen.


Een lucky vangst in de week voor Kerst, maar toch niet blij. Op social media deelde de bemanning een filmpje van de dikke trek met duizenden kilo’s zeebaars waarbij een bemanningslid buitenboord het net moest opensnijden. Aan de markt brengt zeebaars 5 tot wel 20 euro per kilo op.

Zeebaars komt plekkerig in grote scholen voor. Gerichte vangst met sleepnetten is verboden. De bijvangstregeling was afgelopen jaar 380 kilo zeebaars per maand met een tegelijk een maximum van 5 procent van de vangst.

In 2022 mogen bokkers, bordenvissers en flyshooters per twee maanden straks 760 kilo zeebaars aanvoeren. In januari geldt echter nog een maximum van 380 kilo. Voor de maanden februari en maart is een totaal vangstverbod van kracht.


Handlijnvissers mogen in januari 1.430 kilo zeebaars aanlanden. Voor standwantvissers is het maximum in januari 350 kilo zeebaars.


Wijting

Grote problemen ervaren de vissers ook met het beperkte wijtingquotum in zowel Het Kanaal als de zuidelijke Noordzee. Regelmatig moeten kotters wijting laten lopen. Het bestand staat er goed voor. Biologen hadden voor de Noordzee een quotumverhoging van maar liefst 236 procent wijting voorgesteld, maar de politiek heeft besloten niet verder te gaan dan een plus van 25 procent.