Mosselkotter bij werf voor de kant voor revisie motoren

Dode en zwaargewonde

door explosie op de ZZ 7

DORDRECHT - Bij een explosie aan boord van de mosselkotter ZZ 7 ‘Eenhoorn’ is dinsdagmiddag een 25-jarige monteur uit Puttershoek om het leven gekomen. Een 28-jarige collega uit Rotterdam liep zware brandwonden op en werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.


De ZZ 7 ligt bij Scheepswerf Kooiman Hoebee in de Merwedehaven voor revisie van de Cummins-motoren. De revisie werd uitgevoerd door medewerkers van DBH Diesel Engines BV in Dordrecht. 

Dinsdag rond 16.30 uur vond een enorme explosie plaats waarbij de 25-jarige dieselmonteur overboord werd geblazen. Duikers van de brandweer hebben de jonge man een uur later levenloos gevonden. 

Personeelsleden van Kooiman Hoebee begonnen nog voordat de hulpdiensten aanwezig waren direct met het koelen van de brandwonden van de collega.

Algemeen directeur Rinus Kooiman van de Kooiman-scheepswervengroep tastte woensdagmorgen nog in het duister over de oorzaak van de explosie. ,,We weten dat het een grote klap is geweest. Het achterdek is naar boven gekomen, een laswagen werd van de kade geblazen en het glas lag veertig meter verderop. Er wordt nu een groot onderzoek ingesteld'', aldus Kooiman.


De ZZ 7, eigendom van J. Schot BV in Zierikzee, arriveerde voor de kerstdagen bij Hoebee voor onderhoud en revisie van de hoofdmotoren uit 2004. De 36-meter lange mosselkotter werd in 1988 afgebouwd bij Maaskant in Bruinisse.