Begrenzing

Borkumse Stenen 

aangepast


LAUWERSOOG – De begrenzing van het gesloten gebied Borkumse Stenen wordt aangepast om tegemoet te komen aan de visserijbelangen.


Dat bericht het Noordzeeoverleg (NZO) na de vergadering op 22 december. Die nieuwe begrenzing is (bijna) conform het sectorvoorstel, maar betekent volgens het Noordzeeoverleg bovendien een ecologische verbeterslag. Aan de zuidkant wordt visgebied vrijgemaakt en aan de westkant komt er een strook gesloten water bij.

Toen de kaarten van het Noordzeeakkoord in 2020 gepubliceerd werden, gaven bestuurders gelijk aan dat niet goed was opgelet op de Borkumse Stenen. Garnalenvissers om de oost werden ernstig benadeeld. Die fout moest hersteld worden. 

Bij de totstandkoming van het Noordzeeakkoord zei de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een gesprek met de visserijsector toe dat de begrenzing van de Borkumse Stenen zou worden aangepast in overleg tussen alle NZO-leden, waaronder de vertegenwoordiging van de visserij. ,,Vanwege het daarna ontbreken van de visserijsector in het NZO kon het overleg over de Borkumse Stenen lange tijd niet worden gevoerd. Omdat een deel van de visserijsector sinds kort weer deelneemt aan het NZO, kon een voorstel voor aanpassing van de begrenzing ter bespreking aan het NZO van 22 december 2021 worden voorgelegd.’’

Maarten Drijver zit sinds november namens de drie producentenorganisaties in de Noordkop aan tafel bij het Noordzeeoverleg en vertelt:. ,,In eerste instantie is het bestaande sectorvoorstel ingediend. Hierover is vooraf overleg geweest met Durk van Tuinen van de Vissersbond en vissers van Hulp in Nood, waaronder Lammert Bolt, die veel inbreng heeft gehad in het sectorvoorstel. Dat haalde het in eerste instantie niet, maar dankzij de ecologische onderbouwing van Marnix van Stralen en Han Lindeboom is het een maand later alsnog geaccepteerd. Lindeboom heeft in de rapportage gebruik gemaakt van plottergegevens van onder andere bestekken van de ZK 14 en WR 106.’’


Friese Front

Nieuwe zorgen maakt Drijver zich overigens over het Friese Front. Er is in Brussel al lang een verouderde kaartvariant met gesloten gebieden in procedure gebracht, en niet de in overleg met de visserij/kreeftjessector aangepaste variant zoals overeengekomen is in het Noordzeeakkoord. Van de zijde van LNV is aan de kotterbestuurders uitgelegd dat er veel haken en ogen kleven aan het aanpassen van een lopende procedure en vertraging ongewenst is. De aanpassing zal naderhand doorgevoerd moeten worden.


Drijver hoopt toch dat de huidige NZO-variant alsnog ingediend gaat worden; in het komende Noordzeeoverleg staat het weer op de agenda.