Z 60 klapt

achterop 

coaster

DEN HELDER - In de nacht van woensdag op donderdag 23 december heeft in de verkeersbaan boven Texel een aanvaring plaatsgevonden tussen de bokker Z 60 ‘Blue Angel’ en de Nederlandse coaster ‘Amadeus Aquamarijn’. 


De Z 60 was op weg naar IJmuiden en klapte bij de coaster, die op weg was naar Antwerpen, achterop. Bij de aanvaring raakte niemand gewond. De Belgische vlagkotter kon met slechts een deukje in de boeg zijn weg voortzetten en liep later in de dag IJmuiden binnen. 

De ‘Amadeus Aquamarijn’ echter maakte na de aanvaring water. Omdat de pompen het niet aankonden werd door de ‘Hurricane’ van rederij Noordgat verbinding gemaakt en werd de coaster naar Harlingen gesleept, onder begeleiding van de politiepatrouilleboot ‘RSW76’. De Kustwacht had ook twee reddingboten van de KNRM gealarmeerd, maar die konden terugkeren toen bleek dat de situatie onder controle was. Een vliegtuig werd ingezet om eventuele ‘uitstroom’ te controleren. Die is niet waargenomen. Naar de oorzaak van de aanvaring wordt onderzoek gedaan. Vorige week was daarvoor in IJmuiden nog politie aan boord van de bokker.


De 88 meter lange coaster van bouwjaar 2000 is drooggezet bij Damen Shiprepair Harlingen en zal daar de komende tien weken ook blijven. De schade aan het staalwerk achter viel nog mee, maar er is water in de accommodatie gekomen en de reparatie van de daardoor ontstane schade neemt veel meer tijd in beslag.