Actie in Boulogne

Franse strijd in Het Kanaal gaat door

BOULOGNE – Franse vissers zetten hun strijd tegen collega’s in Het Kanaal door.


Britse flyshooters wijken noodgedwongen al maandenlang uit naar Vlissingen. Voor de Kerstdagen moesten Nederlandse flyshooters uitwijken naar Oostende, maar vorige week kon er wel weer zonder strubbelingen worden gelost in Boulogne.

De UK 37 liep donderdagmiddag 23 december de haven van Boulogne binnen, toen het door een klein groepje Franse vissers onmogelijk werd gemaakt om te lossen op de vrachtwagen naar Urk. Slagbomen naar de loskade werden geblokkeerd.

Schipper Hendrik Romkes vertrok vervolgens naar Oostende, acht uur omvaren. ,,Gewoon te gek voor woorden, en dan gaan die gasten ook nog doodleuk een feestje bouwen voor de slagbomen. De Fransen hebben inmiddels zelf meer dan twintig flyshooters in de vaart, allemaal dankzij Nederlandse knowhow.’’

De haven van Oostende lag met Kerst vol met uitgeweken flyshooters. Alleen Nederlandse collega’s die hun vangsten via handelsbedrijf Unipeche verkopen of eerder waren binnengekomen havenden dat weekend in Boulogne. Eén Frans scheepje blokkeerde de sluis, wat opmerkelijk genoeg door de havenautoriteiten werd ondersteund.

Nederlandse kotterbestuurders dringen bij het ministerie van LNV aan op een krachtig protest van hogerhand voordat de zaak escaleert. Ook de ambassade in Parijs is weer op de hoogte gebracht. ,,Hier moet echt een eind aan komen, niets doen is geen optie’’, aldus Geert Meun van VisNed.


Weegplicht

Nederlandse vissers zinspelen op tegenacties als Fransen voor onderhoud naar Stellendam komen. ,,Die kant moeten we niet op!’’, aldus Vissersbondbestuurder Anton Dekker.


Het is voor de Nederlandse producentenorganisaties duidelijk dat de Franse autoriteiten na een audit van de Europese Commissie de regelgeving rond het wegen na aanlanding gaan aanscherpen, net zoals in Denemarken. 

Het betekent dat reders die de vis op de auto naar een Nederlandse afslag willen transporteren deze eerst op de haven in Frankrijk moeten laten wegen, volledig danwel een steekproef. Met alle consequenties van dien.

Wegens het niet naleven van strenge voorschriften uit de controleverordening is recentelijk aan een Nederlandse flyshooter een proces verbaal uitgeschreven omdat er een verouderde weegontheffing aan boord lag. 

Ook zijn er meerdere boetes uitgedeeld omdat niet voldoende uren van tevoren een (nieuwe) digitale aanlandingsmelding werd gedaan.