H De twee Fransen van Jaczon/Vrolijk, de CC 919999 ‘Scombrus’ en de FC 716900 ‘Prins Bernhard’, binnen in IJmuiden.
H De twee Fransen van Jaczon/Vrolijk, de CC 919999 ‘Scombrus’ en de FC 716900 ‘Prins Bernhard’, binnen in IJmuiden. GvdB

Haring, horsen en blauwe wijting

‘Behouwe teelt’ voor trawlervloot

IJMUIDEN/SCHEVENINGEN/KATWIJK – Voor de trawlervloot zit het visjaar er op. Voor vrijwel alle trawlers was het vorige week en vooral afgelopen week ‘behouwe teelt’. In principe zijn alle bemanningsleden thuis met de feestdagen, ook de buitenlandse. Kleine ploegjes op elke trawler, die tussentijds worden afgelost, draaien de wacht met Kerst en Oud en Nieuw. Alleen de KL 855 ‘Margiris’ blijft zoals bijna elk jaar met de feestdagen doorvissen.


Voor rederij W. van der Zwan was het visserijjaar afgelopen maandagavond voorbij, met de binnenkomst van de SCH 6 ‘Alida’ in Scheveningen. Vorige week was de SCH 302 'Willem van der Zwan' al binnengekomen van de laatste reis. De SCH 6 loste haring en horsmakreel uit Het Kanaal, de SCH 302 loste in het vrieshuis te Amsterdam vooral blauwe wijting en wat makreel.

Het jaar is volgens reder Wim van der Zwan naar omstandigheden goed verlopen. De vraag vanuit de wereldmarkten is goed, maar er is wel minder volume aangevoerd. De quota van de trawlerrederijen waren dit jaar door de Brexit verminderd. Met die Brexit-kortingen moet ook de komende jaren weer gedeald worden. Bovendien zijn de meeste pelagische TAC’s voor 2022 verlaagd.


De Golf

Bij Cornelis Vrolijk is het vooral haring wat de klok slaat. Voor de Fransman FC 716900 ‘Prins Bernhard’ was het vorige week dinsdag al behouwe teelt, toen het met een volle bak haring uit Het Kanaal in IJmuiden arriveerde. Landgenoot CC 919999 ‘Scombrus’ kwam begin deze week binnen in IJmuiden, dinsdagmiddag gevolgd door de SCH 123 ‘Zeeland’. Beide met haring uit Het Kanaal. Ook de SCH 24 ‘Afrika’, woensdag binnen in IJmuiden, en de H 72 ‘Frank Bonefaas’, die later deze week werd verwacht in Vlissingen, hadden deze traditionele najaarsharing in de ruimen.

Er waren nog andere doelsoorten. De SCH 81 'Carolien' kwam afgelopen maandag binnen in IJmuiden met horsmakreel en blauwe wijting van visgronden tegen De Golf aan. Het Wironspan H 1100/H 2200 loste horsmakreel in Velsen-Noord en stoomde daarna voor een ligplaats naar Scheveningen. 

De Wirontrawler SCH 27 ‘Wiron 1' beëindigde afgelopen woensdag haar eerste reis onder deze naam en dit nummer en kwam binnen in Scheveningen met zowel haring als horsmakreel, die schipper Piet van Rijn en zijn mannen in Het Kanaal hadden gevangen.


Blauwe wijting

Van rederij Parlevliet & Van der Plas lag begin deze week alleen de ROS 170 ‘Annie Hillina’ binnen. De haring uit Het Kanaal werd in IJmuiden gelost. De ROS 171 ‘Maartje Theadora’ volgde woensdag en de KW 172 ‘Dirk Dirk’ zou donderdag binnen zijn, beide ook met haring. 

De beide Polen, de GDY 151 ‘Annelies Ilena’ en de GDY 346 ‘Alina’, zouden vandaag (vrijdag) binnen komen, met in de ruimen blauwe wijting van de visgronden noordwest van Schotland.

De ROS 785 ‘Helen Mary’ is vertrokken uit de wateren van Marokko en werd donderdag in IJmuiden verwacht. 

Zoals vaker vist de KL 855 ‘Margiris’ door met de feestdagen. Vorige week werd gelost in IJmuiden. De trawler zit momenteel noordwest van Schotland op de blauwe wijting.