Afbeelding
Koffeman

Steuren boven De Paal

URK/ZOUTKAMP - De UK 68 had vorige week tijdens de kreeftjesvisserij boven de Paal een steur van 1,55 meter in de netten. Op de foto, van rechts naar links: Arie Koffeman, Klaas-Jelle Koffeman en Luc van Veen.

Eerder die week haalde de NG 21 op hetzelfde (kreeftjes)bestek een 1,40 meter grote steur met afgebroken merkje naar boven. Foto’s en een filmpje van het weer laten zwemmen van de steur werden door de Zoutkamper schipper Sander Meijer op social media gedeeld. Op de Facebookpagina van Eendracht Maakt Kracht (EMK) werden die in enkele dagen tijd al meer dan 400.000 keer (!) bekeken.

Vermoedelijk gaat het in beide gevallen om steuren die jaren geleden in de Elbe zijn uitgezet en waarvan de larven in Frankrijk speciaal voor herintroductie zijn gekweekt.

In totaal is dit jaar een handvol meldingen gedaan van Nederlandse steurvangsten op zee. De mannen van de UK 124 vingen eind april in Het Kanaal een steur van 1,5 meter, wat volgens ARK Natuurontwikkeling toen de grootste melding tot dan was.


Een melding van een steurvangst (met datum en coördinaten) inclusief fotomateriaal kan een bonus van 100 euro opleveren van het WNF/ARK Natuurontwikkeling. Contactgegevens: steurwwf@gmail.com en 06-22257387.