Extra minister op LNV

Groene toekomst heeft gevolgen voor visserij

DEN HAAG – Wat heeft het coalitieakkoord van de nieuwe regering voor de visserij in petto? In dat akkoord wordt de visserij één keer genoemd: ,,Gezien de uitdagingen voor de visserij moet er voldoende ruimte en perspectief zijn voor innovatie en diversificatie.’’


Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’’, luidt de titel van het beknopte coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Vier jaar geleden was de titel: ‘Vertrouwen in de toekomst’; het was een unicum dat de visserij toen een handvol keren concreet werd genoemd.


Kernenergie

Dat de visserij als kleine bedrijfstak nu niet meer dan één keer wordt genoemd, zegt niet zoveel, vindt voorzitter Kees van Beveren van PO Delta Zuid en deze maand nog voorzitter van VisNed. Want er worden heel veel meer sectoren helemaal niet genoemd. Wel is er veel aandacht voor landbouw en energie, en die passages hebben zeker raakvlakken met de visserijsector. Van Beveren denkt dan met name aan de stikstofdiscussie en klimaatdiscussie. De regering trekt daarvoor miljarden euro’s uit.

Klimaatneutraal, fossielvrij en circulair zijn kernwoorden die genoemd worden in het hoofdstuk ‘Duurzaam land’: ,,Zoals onze voorouders gezamenlijk binnenwateren inpolderden en Deltawerken bouwden, zo slaan wij nu de handen ineen om te bouwen aan een groene toekomst.'' Concreet: extra windparken op zee, gaswinning uit de Noordzee wordt gestimuleerd, geen nieuwe vergunningen voor gaswinning onder de Waddenzee, er worden stappen gezet voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland en vergroening van de scheepvaart (uitbreiding van beschikbaarheid walstroom, terugdringen van uitstoot).


Herstel vertrouwen

De positie van de boer in de voedselketen wordt versterkt, en de verwachting is dat dat ook geldt voor de visserman. In Nederland geproduceerd voedsel krijgt een eigen herkomstetiket om bewuste keuzes bij consumenten te stimuleren. 

Positief waardeert Van Beveren de passage dat de continuïteit van familiebedrijven wordt ondersteund door (reële) bedrijfsopvolging eenvoudiger en eerlijker te maken.

Ook de NVWA wordt trouwens in het akkoord genoemd: de positie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt versterkt. Keuring en toezicht worden gescheiden.

,,Het zal aankomen op herstel van vertrouwen. Geen woorden, maar daden. In de hele samenleving mag ik wel zeggen en voor ons voor de visserij in het bijzonder. De relatie met het ministerie van LNV moet beter. Dat minister Schouten in oktober haar post verliet voor de coalitie-onderhandelingen is een signaal en kan ik niet goed praten’’, aldus Van Beveren.


Extra minister

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijft. Behalve een minister van LNV (en visserij in de portefeuille) komt daar ook een nieuwe minister voor Natuur en Stikstof bij. Kandidaat-bewindslieden worden nog dit jaar gescreend, partijkleuren worden daarna openbaar gemaakt als de kandidaten op gesprek komen bij minister-president Rutte. Op het ministerie van EZK komt een extra minister voor Klimaat en Energie. Beide ministeries - LNV en EZK - zijn gevestigd op de Bezuidenhoutseweg 73, en op dat adres wordt nu ook tijdelijk het ministerie van Algemene Zaken ondergebracht.

Bestuurlijk Platform Visserij


URK/STRAATSBURG - Het Bestuurlijk Platform Visserij dringt er bij het kabinet op aan om voldoende middelen beschikbaar te stellen voor de vloot om de gewenste en noodzakelijke aanpassingen van de vloot op een veranderende Noordzee ook waar te kunnen maken. De financiën vanuit het Brexit-fonds en de nieuwe Europese subsidieregeling EMVAF acht het Bestuurlijk Platform Visserij onvoldoende. Er is extra geld én tijd nodig. Gewezen wordt op de 35 miljard euro die door de regering wordt uitgetrokken voor klimaat en een CO2-vrije toekomst. ,,De visserij zal daar naar onze mening ook van moeten kunnen profiteren.’’

Aangedrongen wordt ook om het voorzorgsbeginsel leidend te laten zijn bij de uitrol van windparken, want onderzoekers laten tegenstrijdige geluiden horen over de ecologische impact daarvan op zee.

In een dankbare terugblik noemt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) de aangenomen resolutie dat vissers een beslissende stem horen te krijgen bij nieuw te bouwen windparken een van de hoogtepunten afgelopen jaar. ,,Vissers verdienen hun brood op het water en daarom is het niet meer dan logisch dat deze sector een beslissende stem krijgt in de vorm van participatie. Dat is dus meer dan alleen inspraak.”