Ideeën uit de

sector voor

tuiginnovaties

gezocht


URK – Wageningen Marine Research en partners zoeken ideeën om wekkertuigen te innoveren.


Met het oog op de toekomst van de Nederlandse tongvisserij zijn Wageningen Marine Research en partners druk bezig met het innoveren van wekkertuigen. Ideeën uit de sector daarover zijn welkom. Bijvoorbeeld over hoe een tuig brandstofefficiënter gemaakt kan worden, hoe het bodemcontact van tuigen kan verminderen en hoe een tuig selectiever is te maken zonder verlies van marktwaardige vangsten.

Ideeën kunnen tot 15 januari gemaild worden naar allard.vanmens@wur.nl. Goede ideeën kunnen mogelijk in de praktijk getest worden in een van de lopende projecten die nog gefinancierd worden vanuit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV).



Europese

oproep

uitbannen

bodemvisserij


BRUSSEL – Meer dan 150.000 Europeanen hebben een petitie ondertekend die Europees Visserijcommissaris Sinkevicius en Frans Timmermans oproept om bodemvisserij uit te bannen.


Afgelopen maandag kreeg Sinkevicius in Brussel een groot pop-up boek uitgereikt door de ngo’s Oceana, Seas At Risk, Our Fish, WeMove Europe, Whale and Dolphin Conservation en Environmental Justice Foundation. In het ‘boek’ figureren Sinkevicius en Timmermans (eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de EU Green Deal); zij maken een reis over door bodemvisserij verwoeste zeebodems en over ongerepte bodems.

Via de website van WeMove Europe wordt sinds afgelopen zomer opgeroepen om de petitie ‘Stop destroying our ocean' te ondertekenen. Inmiddels hebben ruim 150.000 mensen dat gedaan. De EU moet bodemvisserij uitfaseren, te beginnen met een onmiddellijk verbod op bodemvisserij in beschermde gebieden op zee (MPA's), en zich daartoe verplichten in het EU Action Plan on oceans dat in de zomer van 2022 wordt verwacht.


Blote dames

De ngo Ocean Rebellion leverde een bijdrage in de vorm van ‘stervende zeemeerminnen' op straat: zeven halfblote vrouwen, gevangen in boomkornetten. Deze actiegroep demonstreerde een week eerder bij de Europese Commissie tijdens de Landbouw- en Visserijraad met vismaskers op het hoofd.