H Martijn Jasper, eigenaar van Puur Vis uit Leidschendam, neemt de oorkonde in ontvangst van Leen Haasnoot, bestuurslid van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Jasper (32) begon op z’n 16de als afwasser in de viswinkel waar hij nu eigenaar van is. Met posters aan de muur krijgt de klant informatie over Noordzeevis, en daarnaast worden kooklessen gegeven en workshops vis fileren en haring snijden. En er is een ‘visvoelbox’ met steeds een andere Noordzeevis. Inmiddels heeft Jasper een tweede viswinkel geopend, op Scheveningen.
H Martijn Jasper, eigenaar van Puur Vis uit Leidschendam, neemt de oorkonde in ontvangst van Leen Haasnoot, bestuurslid van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Jasper (32) begon op z’n 16de als afwasser in de viswinkel waar hij nu eigenaar van is. Met posters aan de muur krijgt de klant informatie over Noordzeevis, en daarnaast worden kooklessen gegeven en workshops vis fileren en haring snijden. En er is een ‘visvoelbox’ met steeds een andere Noordzeevis. Inmiddels heeft Jasper een tweede viswinkel geopend, op Scheveningen. xx

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen reikt oorkondes uit

Aantal vis-ambassadeurs groeit

SCHEVENINGEN – Het aantal ambassadeurs van de Stichting Noordzeevis uit Scheveningen blijft groeien. De afgelopen maanden kwamen er weer zes bij. En die zitten niet alleen in Scheveningen, maar ook in Leidschendam, Rotterdam en het Zeeuwse Renesse. Alle zes kregen de bijpassende oorkonde omdat ze zich onderscheiden door het meer dan gemiddeld en gemotiveerd aanbieden van Noordzeevis in hun winkels en/of op menukaarten.


Heel veel vis die in Nederlandse huishoudens en restaurants gegeten wordt komt niet uit de Noordzee. Geïmporteerde producten als zalm, tonijn, tropische garnalen, pollak, pangasius en tilapia behoren tot de meest gegeten vissoorten in ons land. Stichting Noordzeevis uit Scheveningen blijft zich inzetten voor die Noordzeevissoorten die vrijwel dagelijks en vers op de Scheveningse en andere Nederlandse visafslagen worden aangevoerd. En vervolgens voor een groot deel worden geëxporteerd, zodat Nederlanders op vakantie in buitenlandse viswinkels en restaurants vaak meer Noordzeevis aantreffen dan in eigen land.

H Eigenaar Niels Schavemaker van restaurant Het Gouden Kalf op de Tweede Haven van Scheveningen is een paar jaar visinkoper geweest voor een groot visbedrijf en heeft veel ochtenden doorgebracht in de veilingbanken van de Scheveningse visafslag. Flyshootvis is bij hem favoriet en wordt regelmatig ingezet in het dagelijkse nieuwe menu. Op de foto neemt hij de oorkonde in ontvangst van Suzanne van der Pijll, bestuurslid van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.
H Rick Groeneweg, eigenaar van Visgilde Kees Sloot, zijn vrouw Robin Vos en hun kinderen nemen de oorkonde in ontvangst van Matthijs den Heijer. Groeneweg, die op z’n zeventiende als bijbaantje in een viszaak ging werken, is nu twee jaar eigenaar van de viswinkel in winkelcentrum Keizerswaard in Rotterdam-Zuid. Om het ambassadeurschap te vieren organiseerde hij een braderie in het winkelcentrum, met aanbiedingen, een grote schol die rondliep met hapjes en een volle vistafel om het verhaal van Noordzeevis uit Scheveningen te vertellen.
H Donald van Vliet, eigenaar van strandpaviljoen De Zeeuwse Stromen neemt de oorkonde in ontvangst uit handen van Matthijs den Heijer, voorzitter van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. De Zeeuwse Stromen bestaat uit een hotel en een strandpaviljoen daar vlakbij (De Haven van Renesse). Per kwartaal worden ‘de seizoenen van de zee’ aangeboden, en afgelopen kwartaal stond daarom makreel en zeebaars op het menu.
H Zee op Tafel is gevestigd in de chique Archipelbuurt van Den Haag en is zowel een viswinkel als een restaurant. In de buurt wonen veel expats en staan veel ambassades. Daarom is er veel diversiteit in de vitrine, met een mediterrane uitstraling maar met Noordzeevis sterk vertegenwoordigd. Merijn Bus begon er als kok en is sinds 1 april jongstleden eigenaar. Ook is hij leermeester van de SVO-vakopleiding Food geworden. De oorkonde mocht hij in ontvangst nemen van bestuurslid Agnes Leewis van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.
H Bestuurslid Kees Taal (links) van Noordzeevis uit Scheveningen overhandigt de oorkonde aan Giovanni Simonis van het Scheveningse restaurant Catch by Simonis. Simonis is al decennia een begrip in Den Haag, met inmiddels het bekende restaurant en viswinkel bij de visafslag, twee restaurants in de Tweede Haven (waaronder Catch by Simonis), een strandtent, een restaurant op de boulevard, een viswinkel in het centrum en drie marktplaatsen. Giovanni Simonis studeerde eerst voor arts, maar kon de roep van het familiebedrijf toch niet weerstaan.