Stappen om

levend koken

van kreeft

te verbieden


DEN HAAG – Bijna de voltallige Tweede Kamer verzoekt de regering stappen te zetten om het levend koken van kreeften en krabben te verbieden en humane dodingsmethoden voor deze schaaldieren te verplichten.


Een motie van de kamerleden Wassenberg (Partij voor de Dieren) en Tjeerd de Groot (D66) werd vorige week door 145 van de 150 kamerleden met handopsteken aangenomen. Alleen Forum voor Democratie stemde tegen.

In het debat zei minister Schouten dat ze vindt dat koks en restaurants zelf moeten bekijken hoe ze het doden op een andere manier kunnen doen. ,,Ik wil eigenlijk wel kijken wat ik verder kan doen om dit in Nederland staande praktijk te laten zijn. Mijn toezegging is dat we in ieder geval gaan kijken wat er hier mogelijk is. Ik moet zeggen dat ik ze niet eet. Ik weet dus ook niet of het uitmaakt in smaak, maar volgens mij is het echt mogelijk de dieren sneller te doden, zonder ze levend te koken.’’

Schouten zei ook dat Europese Commissie recentelijk aan de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) gevraagd heeft om te kijken naar de wetenschappelijke onderbouwing. PvdD-kamerlid Frank Wasssenberg zei dat er al honderden artikelen zijn over pijnbeleving van krabben en kreeften. 

,,Zorg dat de dieren waarover we het net hadden, die krabben, kreeften en octopussen, erkend worden als levende wezens met gevoel, net zoals het Verenigd Koninkrijk heeft gedaan, en zorg dat er stappen komen om het levend koken van die dieren te verbieden. Niet meer onderzoek, maar concrete stappen'', aldus Wassenberg.


In de aangenomen motie wordt er op gewezen dat Zwitserland het levend koken van krabben en kreeften al verbiedt.