Onderzoek naar effecten cruciaal voor uitrol windparken

Stemmen in de Tweede Kamer voor de bühne?

DEN HAAG – Een afgezwakte motie van BoerBurgerBeweging over het in kaart brengen van internationaal onderzoek naar risico’s van grootschalige uitrol van windparken op visgronden haalde het vorige week in de Tweede Kamer net niet. Dat roept vragen op.


Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) loopt zich de sloffen uit zijn schoenen om vissersbelangen te verdedigen bij grootschalige uitrol van wind op zee. Dit jaar heeft het Europees Parlement op zijn initiatief een resolutie aangenomen waarin het voorzorgsbeginsel leidend dient te zijn bij de bouw van windparken op visgronden. Internationaal onderzoek is dus cruciaal voor besluitvorming rond windparken.

Caroline van der Plas (BBB) diende een (aangepaste) motie over onderzoek naar de gevolgen van windparken op zee. Van der Plas haalt daarbij wetenschappers aan die recentelijk waarschuwen voor mogelijk desastreuze effecten voor het ecosysteem in de Noordzee. Ondanks deze waarschuwingen voor ecologische risico’s en de oproep vanuit het Europees Parlement lijkt het er op dat er juist een versnelling plaats gaat vinden van de uitrol van windenergie.

De motie van Van der Plas werd door een nipte meerderheid in de Tweede Kamer verworpen. Tachtig van de 150 Kamerleden stemden tegen. Inzoomend op de stemmingslijst blijkt dat CDA en ChristenUnie ook tegenstemden, partijen die in de regel visserijmindend stemmen. CDA en CU hebben samen 19 zetels, en hun stemmen waren dus bepalend voor het aannemen danwel verwerpen van de motie. Ex-CDA’er Omtzigt stemde overigens voor de motie van BBB.


Prioriteit

De oorspronkelijke motie van Van der Plas om een (nieuwe) wetenschappelijke onderzoekscommissie uit de Noordzeelanden op te tuigen was tijdens het debat in de voorgaande week door minister Schouten ontraden, omdat er tussen lidstaten al informatie wordt uitgewisseld over windparken. De avond voor de stemmingen werd de motie aangepast tot een verzoek om alle bestaande onderzoeken in kaart te brengen en de Kamer daarover uiterlijk in april 2022 te informeren.


De ChristenUnie baalt, en een woordvoerder zegt in een reactie dat deze motie bij nader inzien best ondersteund had kunnen worden. De kleine CU-fractie is momenteel dag en nacht in touw bij de kabinetsonderhandelingen, en in de veelheid van stemmingen was de wijziging vervelend genoeg niet opgemerkt.


Eerder Kamerbreed

Derk Boswijk (CDA) wijst er op dat begin dit jaar al een motie van CDA (samen met VVD) Kamerbreed is aangenomen – met alleen tegenstemmen van de Partij voor de Dieren - waarin wordt gevraagd om de effecten van windparken op zowel de natuur als de visserij goed en met prioriteit in beeld te brengen. Kortom, er werd vorige week iets gevraagd wat toch al gebeurd. ,,Natuurlijk willen wij ook dat de gevolgen van wind op zee goed in beeld zijn, daar wordt onder andere in kader van het Noordzeeakkoord ook veel onderzoek naar gedaan. Overbodige moties die alleen voor de bühne zijn voegen daar niks aan toe.’’