Afbeelding
Flying Focus

Rederscentrale reageert positief, ondanks bekommernissen

Vlaamse vissers opgelucht

OOSTENDE/ZEEBRUGGE – De Vlaamse Rederscentrale reageert opgelucht over de Visserijraad afgelopen week.


In samenspraak met de Rederscentrale heeft minister Hilde Crevits ‘belangrijke bekommernissen’ voor de Vlaamse vissers aangekaart die door de EU worden meegenomen in de onderhandelingen met de Britten, aldus de Belgische producenten- en belangenorganisatie. De bekommernissen betreffen vooral de discussies

De Rederscentrale stelt vast dat met hetgeen tot nu toe is overeengekomen de gewoonlijke visserijactiviteiten aangevangen kunnen worden en dat de vooruitzichten erop wijzen dat dit zo zal blijven in 2022. 

De effectieve vangstmogelijkheden voor de drie belangrijkste soorten voor de Vlaamse visserij - zeetong, pladijs (schol) en rog – komen niet in het gedrang, ondanks (forse) quotumverlagingen. Zo wordt de tong-TAC in de noordelijke en centrale Golf van Biskaje met 36 procent verlaagd.

Voorzitter Geert De Groote van de Rederscentrale (en reder van de dit jaar nieuw in de vaart gekomen Z 98 'Windroos') wil graag zo positief mogelijk blijven: ,,We hebben uitvoerig overlegd met de minister en haar team om de belangen voor de Vlaamse visserijsector te verdedigen en om onze duurzame visserij te kunnen inplannen. Ook al is het moeilijker om te starten met voorlopige quota en al bemoeilijkt dit een langetermijnplanning, het beoogde resultaat is bereikt tot nu toe. Voor de rest van 2022 hopen we er op dat het resultaat van de tussenkomsten van minister Crevits ons de vangstmogelijkheden zal opleveren om onze vernieuwing en verduurzaming voort te zetten.”