Alleen steun

voor zuinigere

schepen tot

24 meter


DEN HAAG – Alleen onder strikte voorwaarden mogen investeringen ondersteund worden om vissersvaartuigen tot 24 meter zuiniger te maken.


Het is op basis van Europese regelgeving niet toegestaan om met middelen uit de Europese subsidiefondsen EFMZV of het nieuwe EMFAF de vlootcapaciteit te vergroten.

Aldus minister Schouten in reactie op vragen vanuit de Tweede Kamer bij de behandeling van de LNV-begroting.  

,,Het is op basis van Europese regelgeving niet toegestaan om met middelen uit het EFMZV of EMFAF de vlootcapaciteit te vergroten’’, antwoordt Schouten ook desgevraagd.


Vanuit het EMFAF is in de periode 2021-2027 in totaal 139,9 miljoen euro beschikbaar voor Nederland. Dit is opgebouwd uit 97,9 miljoen euro EU-middelen en 42 miljoen euro nationale cofinanciering. Jaarlijks kan zo bijna 20 miljoen euro worden besteed, becijfert de minister.

EMFAF staat voor het European Maritime Fisheries and Aquaculture Fund. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het nationale programma. Het streven is dat het programma uiterlijk in de eerste weken van 2022 formeel aan de Europese Commissie kan worden aangeboden. 

Na goedkeuring door de Europese Commissie kan pas een overzicht worden gegeven van de verschillende subsidies en de maximale hoogte per subsidie vanuit dit fonds.