Afbeelding
nn

Nieuw bestuur voor promotie Oosterscheldekreeft


ZIERIKZEE - Luit Ezinga heeft na ruim tien jaar de voorzittershamer van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft overgedragen aan Nelleke Launspach uit Sluis.

De bestuursleden Johan Brongers en Hans van Geesbergen zijn eveneens afgezwaaid. Als opvolgers zijn Rob Rameau en Simon Jongepier benoemd. Rameau is eigenaar van strandrestaurant Our Seaside in Renesse en Jongepier is een topfinancial in de publieke sector van Zeeland.

De nieuwe voorzitter Launspach is onder andere uitgever van het glossy Zeelandmagazine (cultuur, culinair en lifestyle), directeur fondsenwerving van de stichting Cure for Cancer, bestuurslid van Friends of UCR (University College Roosevelt) en bestuurslid van de Maatschappij voor Nijverheid en Handel. Ze schrijft culinaire artikelen en heeft een aantal kookboeken op haar naam staan.

Ezinga zegt desgevraagd met goede gevoelens terug te kijken op de achterliggende jaren. ,,Helaas heeft de pandemie het er allemaal niet makkelijker op gemaakt, maar we kijken tevreden terug op de prachtige seizoenopeningen. In goede harmonie hebben we gezamenlijk besloten om nu er een punt achter te zetten.’’

De Stichting Promotie Oosterscheldekreeft bestaat 21 jaar. Met de promotie van de Oosterscheldekreeft wordt een koppeling gemaakt met de overige Zeeuwse streekproducten. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de Oosterscheldekreeft een afwijkende DNA-structuur heeft.

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft wordt elk jaar feestelijk geopend op de laatste donderdag van maart, in 2022 zal dit zijn op 31 maart. Het is de bedoeling dat dit bijzondere evenement evenals alle andere jaren op Schouwen-Duiveland plaatsvindt.