Europêche over ICCAT:

‘Tonijnbeperkingen strenger dan nodig’

BRUSSEL - De recente besluiten van de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT) zijn strenger dan nodig.


Dat is althans de mening van de Europese visserijbelangenkoepel Europêche, dat de Europese visserij vertegenwoordige op de 27 algemene vergadering van de ICCAT vorige week.

In tegenstelling tot landen als Senegal, China, Zuid-Korea en Brazilië die hun tonijnvangsten hebben verhoogd zijn de TAC’s van de EU-lidstaten verlaagd. Na lang debat besloot de ICCAT tot een TAC van 62.000 ton voor de grootoogtonijn, een roll over van 110.000 ton voor de geelvintonijn en een gesloten tijd voor Fishing Aggregated Devices (FAD’s) van 72 dagen voor het hele Atlantisch gebied.

Voorzitter Javier Garat van Europêche betreurt het dat de TAC voor grootoogtonijn niet is verhoogd naar 75.000 ton, wat nog binnen de limieten van de wetenschappelijke adviezen had gezeten en zeker voor een aantal ontwikkelingslanden een mooie opsteker was geweest. Ook betreurt hij de voortzetting van de FAD-sluiting, gezien de grote impact sociaal-economisch, en het strikter toepassen van het voorzorgsbeginsel bij de albacore tonijn, waarvan het bestand in goede gezondheid verkeert en ‘onderbevist' wordt. Desalniettemin zullen de tonijnschepen van de EU zich aan de aanbevelingen van ICATT houden.


Haaienvinnen

Op de vergadering is ook gesproken over de mako haai, waarvan de vangsten door EU-vissers de laatste jaren met bijna 40 procent zijn verminderd. 

Europêche stoorde zich eens te meer aan tegenstand en het veto van Aziatische landen tegen het introduceren van een verplichting om haaienvinnen alleen aan te landen als ze nog vastzitten aan het lichaam (ter voorkoming van het discarden van levende haaien met afgesneden vinnen). In de EU geldt die verplichting al.