Europêche:

‘Fellere

aanvallen

op visserij

pareren’


BRUSSEL – Een speciale werkgroep van Europêche moet de steeds feller wordende aanvallen op de visserij het hoofd zien te bieden.


Tijdens de Decemberraad in Brussel vergaderden ook de leden van Europêche, de Europese koepel van visserijbelangenorganisaties. 


Groene beleidsvoornemens

Directeur Daniel Voces nam de leden mee langs alle dossiers die op dit moment alle aandacht vragen. 

En dat zijn er nogal wat, zoals het al dan niet herzien van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB), inclusief artikel 15 (de aanlandplicht), de mogelijke beprijzing van CO2 (en dus duurder worden van brandstof), ook voor vissersschepen, de ontwikkelingen op het gebied van sociale wetgeving en vooral het grote aantal groene beleidsvoornemens, waaronder de harde aanval op bodemvisserij. Voor de (Nederlandse en Belgische) boomkorvloot is die laatste ontwikkeling direct bedreigend, zeker als politieke beslissingen op emotionele gronden genomen gaan worden, aldus Europêche.

Voces: ,,De leden van Europêche die afhankelijk zijn van de bodemvisserij gaan samenwerken om deze serieuze bedreiging van hun voortbestaan het hoofd te bieden. Dat zal van die leden inzet voor en betrokkenheid bij een speciale werkgroep gaan vragen.’’



Hoger beroep

na vrijspraak

rederij en

vissers ARM 7


AMSTERDAM – Het Openbaar Minister tekent hoger beroep in de zaak ARM 7.


De Zeeuwse rederij, schipper en twee bemanningsleden werden vorige maand door de rechtbank Amsterdam vrijgesproken.

Ruim vier jaar geleden – in de zomer van 2017 - werden bij een nachtelijke controle op de Noordzee de RHIB met enkele inspecteurs bij het halen van de tuigen half onder water getrokken. Het Openbaar Ministerie legde de drie vissers poging tot doodslag en/of zware mishandeling ten laste. De rechter oordeelde dat opzet niet bewezen is.


Het Openbaar Ministerie meldt het niet eens te zijn met de vrijspraak, de uitspraak van de rechter nog aan het bestuderen te zijn, maar de beroepstermijn niet te willen laten verlopen.