Afbeelding
GvdB

Vissers aan de kant, terwijl aalscholvers floreren, kan niet vinden Europarlementariërs

Hoe aalscholver-probleem aanpakken?

BRUSSEL – Door meerdere partijen in het Europarlement wordt de aalscholver als een groeiend probleem voor de visserij gezien. Nederlandse Europarlementariërs willen meer mogelijkheden om de stand te beheren.


De visetende watervogel, waarvan de populatie in Europa de afgelopen halve eeuw sterk is toegenomen maar inmiddels wel gestabiliseerd is, kwam vorige week aan de orde in de Visserijcommissie van het Europarlement. Met de Europese Commissie werd van gedachten gewisseld over de impact van aalscholvers op de visbestanden, visserij en aquacultuur.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vindt dat de aalscholverpopulaties de visserij in veel lidstaten onder druk zetten. Hij rekent uit: ,,Eén zo'n vogel eet al gauw een halve kilo vis per dag. Dus reken maar uit wat een populatie van 21.000 aalscholvers - die in de wintermaanden uitgroeit tot bijna 80.000 stuks - in Nederland kan aanrichten. Dat is gemiddeld tussen de 10 en 40 ton vis per dag en per jaar dus zo'n 10.000 ton vis.''

Bijval krijgt Van Dalen van zijn Nederlandse collega’s Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Bert-Jan Ruissen(SGP). ,,Het heeft geen zin als we de vissers aan de kant houden terwijl de aalscholvers alsnog de visstand bedreigen", zegt Ruissen, die vindt dat Nederland beter moet kijken naar de Brusselse mogelijkheden om de aalscholverstand te beheren. Schreijer-Pierik vindt dat de EU-lidstaten te weinig actie ondernemen. ,,Het wordt tijd dat we dit op Europees niveau beter coördineren”.

De aalscholver is beschermd onder de Europese Vogelrichtlijn. Daar zit volgens de EC enige flexibiliteit in door Artikel 9 (om bepaalde redenen, zoals ‘ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen, vee, bossen, visserij en wateren’ kan men maatregelen nemen), maar volgens Van Dalen is dat zo strikt geregeld ‘dat er echt een ramp moet gebeuren voordat er iets kan gebeuren’’. Met de collega’s in de Visserijcommissie zal verder besproken worden hoe de aalscholverprobleem aangepakt kan worden.


Inboeten

,,De aalscholver is niet een alleen een geduchte concurrent van de visserman maar ook van andere visetende vogels. In gebieden waar de visstand moet herstellen zal zowel de visserman als de aalscholver beperkt moeten worden. Het is nu alleen de visserman die moet inboeten en dat is niet juist”, vindt secretaris Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond, die al veel langer pleit voor maatregelen, zoals het opheffen van de beschermde status en het nemen van beheersmaatregelen in die wateren waar gestreefd wordt naar herstel van de visstand, zoals op het IJsselmeer en Markermeer en in de Waddenzee.

Vogelbescherming Nederland wijst er op dat de aalscholver vooral vissen eet die voor de commerciële visserij oninteressant zijn, en dat het menu voor 70 procent bestaat uit pos en blankvoorn. ,,Er zijn, onder andere in opdracht van LNV, meerdere onderzoeken uitgevoerd naar de invloed van aalscholvers op de visstand en/of binnenvisserij, en tot op heden heeft geen van die onderzoeken negatieve effecten aangetoond van de aantallen aalscholvers op de visstand en/of de visserijbelangen’’, schrijft Vogelbescherming. ,,Ter verbetering van de ecologische kwaliteit van het IJsselmeer en andere grote wateren wordt onder andere gewerkt aan verdere verlaging van de voedselrijkdom en verbetering van het doorzicht van het water. Ook herstel van meer natuurlijke oeverzones en waterplantenvegetaties zal bijdragen aan een meer natuurlijke opbouw van de vispopulaties. Parallel hieraan wordt er gewerkt aan het bereiken van een duurzame visserij.’’