Afbeelding
PFA

Virtual Reality for Maritime Emergencies

Trawlervissers trainen met VR-brillen

ZOETERMEER – De PFA neemt deel aan het Virtual Reality for Maritime Emergencies-project (VR-ME). Over een half jaar zullen vissers op noodsituaties kunnen trainen met behulp van virtual reality.


Veiligheid aan boord en hoge sociale standaards zijn belangrijk voor de Pelagic Freezer trawler Association, dat ook continu naar manieren zoekt om de werkomstandigheden en veiligheidsprotocollen aan boord te verbeteren.

Samen met een aantal partners uit de EU-visserijsector participeert de PFA in het VR-ME-project. In dit project wordt software ontwikkeld voor virtual reality brillen om met realistische beelden diverse noodsituaties aan boord na te kunnen bootsen. Het gaat dan om situaties als het verlaten van het schip, blussen en het te water laten van een reddingsvlot. Er is straks alleen een VR-bril nodig om op een makkelijke en veilige manier bijna levensecht te kunnen trainen.

In november werden software en brillen voor het eerst getest. Na updates zullen vissers uit Nederland en van projectpartners in Frankrijk en Spanje het product testen. Cor Blonk van de PFA verwacht dat de VR-kit dan halverwege 2022 gratis beschikbaar zal zijn als trainings tool voor de hele visserij. Alleen de brillen zullen zelf aangeschaft moeten worden.