Grenzen aan

bereikbaarheid

Waddenhavens


DEN HAAG – De bereikbaarheid van Waddeneilanden en -havens is van maatschappelijk en economisch belang. Tegelijk ligt er de opgave om het baggeren te verminderen en de impact daarvan op natuur en milieu zo klein mogelijk te maken.


Dat blijkt uit antwoorden van minister Barbara Visser van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op kamervragen van de VVD.

In het vastgestelde Natura2000 Beheerplan Waddenzee is een maximaal baggervolume van 7 miljoen kuub per jaar bepaald, waarvan 3,7 miljoen kuub door Rijkswaterstaat. Door het verontdiepen van de Waddenzee progonotiseert Rijkswaterstaat dat deze grens in 2023 wordt bereikt. Het Natura2000 beheerplan heeft in ieder geval als voorwaarde dat bij structurele overschrijding een nieuwe beoordeling plaatsvindt van de effecten van het baggerwerk op de instandhoudingsdoelstellingen, aldus minister Visser.

Om overschrijding van het baggervolume te voorkomen worden met betrokken partijen alle mogelijke oplossingen op tafel gelegd. Minister Visser denkt daarbij ook aan meer op getij varen, kleinere schepen en scheiden van vervoersstromen.

In de ‘Agenda voor het Waddengebied 2050’ is de ambitie uitgesproken om minder te baggeren en tegelijkertijd de vaargeulen op orde te houden. Het betreft hier een gezamenlijke agenda van het Rijk, de Waddenprovincies, eiland- en kustgemeenten, waterschappen, havens, visserijorganisaties, natuur- en milieuorganisaties en de recreatiesector. Het uitvoeringsprogramma moet komend jaar worden vastgesteld.

Heel concreet wordt gevraagd naar de vaargeul in het Westgat, die in 2018 ‘als pilot eenmalig uitgebaggerd is’ in opdracht van het Havenbedrijf Lauwersoog. De geplande eindevaluatie is er nog niet. Een tussenevaluatie vorig jaar zag er positief uit: de haven vaart wel door de baggeringreep, ondanks eerdere scepsis is de vaargeul aardig op diepte gebleven.

Gesteggel blijkt er te zijn over de vaargeul Boontjes tussen Kornwerderzand en Harlingen. Met het Omgevingsberaad Waddengebied, Nationaal Waterprogramma, Pact van Marrum (tussen Waddenzeehavens en de Coalitie Wadden Natuurlijk) en de Agenda voor het Waddengebied 2050 wordt het er niet makkelijk op gemaakt. Voorzichtig geeft de minister aan dat de vaarweg Boontjes ‘in principe' tot 2028 op een diepte van -3,80 meter bij een breedte van 100 meter blijft, maar daarover moet komend jaar nog overleg gevoerd worden in de regio.