Jaarverslag 2020 Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij

Vanwege corona geschoven met budgetten

DEN HAAG/BRUSSEL - Vanwege de uitbraak van de COVID-19 pandemie zijn de planning van het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) en uitvoering van het Nederlands Operationeel Programma sterk aangepast.


Minister Schouten stuurde deze week het EFMZV-jaarverslag 2020 naar de Tweede Kamer. Schouten schrijft over een aanpassing van de subsidiemodules in lijn met de behoeften van de visserij- en aquacultuursector. Zo zijn er vorig jaar twee COVID19-steunmaatregelen ontwikkeld en opengesteld. Voor deze onverwachts nieuwe maatregelen is geschoven met budgetten. Het aantal overige openstellingen is beperkt geweest.

Er werden voor de corona-stilligregeling voor de vloot in de periode half mei tot half juli 2020 in totaal 269 aanvragen goedgekeurd; goed voor een compensatiebedrag van 6.142.400 euro. Voor de COVID-19 compensatieregeling voor de aquacultuur van half augustus half september vorig jaar werden 19 projecten geselecteerd.

Voor de subsidieregeling Jonge Vissers werden tijdens de openstelling van januari tot en met juni geen aanvragen ingediend. Acht aanvragen werden ingediend voor de regeling Samenwerkingsprojecten wetenschap en visserij. Tien aanvragen zijn ingediend en allemaal goedgekeurd voor de regeling Productieplannen.

De overheidsopdracht Samplingprogramma bijvangsten in de garnalenvisserij (artikel 28, Vo. (EU) 508/2014) is in 2020 geselecteerd en gestart. Het project betreft de uitvoering van een samplingsprogramma voor bijvangsten in de garnalenvisserij, met het doel om kennis te vergaren over de samenstelling van deze bijvangsten.

De regeling innovatie aquacultuur is niet opnieuw opengesteld. Wel zijn er vijf projecten goedgekeurd uit de openstelling van 2019. Het gaat om projecten die door middel van onderzoek beogen om schelpdier- en viskweektechnieken te verduurzamen. De overheidsopdracht glas- en pootaal 2017 ev. werd in 2020 afgerond.

Uit de openstelling 2019 voor de regeling Afzetbevorderingsprojecten zijn vier projecten goedgekeurd. Voor deze regeling in de periode november tot half januari 2021 zijn drie aanvragen ingediend. Toegevoegde Waarde Visserijproducten is vorig jaar niet opengesteld, wel werden er 14 projecten geselecteerd uit de openstelling van 2019.


Controle en handhaving

Binnen controle & handhaving werden drie nieuwe overheidsopdrachten geselecteerd. Het gaat om de projecten Normalisatietraject Blackbox in de garnalenvisserij, Visserijapp en Fleet 2. Fleet2 heeft betrekking op de verbetering van ICT-systemen voor het RVO-team Visserijregelingen.

Het project Blackbox garnalenvisserij betreft de ontwikkeling van nieuwe technische normen voor het Blackbox systeem. De blackbox-systemen die nu in gebruik zijn vertonen mankementen, terwijl garnalenvissers volgens de vergunningsvoorwaarden een correct werkende blackbox aan boord moeten hebben.

Het project Visserijapp betreft de ontwikkeling van een visserijapp waarmee alle gegevens over vaartuigen, visvangsten en visreizen altijd en overal beschikbaar zullen zijn voor inspecteurs. Dit draagt bij aan het efficiënt en effectief uitvoeren van inspecties.


Technische Bijstand

Voor technische bijstand voor nationale uitvoering van het EFMZV-subsidiefonds is vorig jaar het hele budget van 2,47 miljoen euro gedeclareerd bij de Europese Commissie.

De Europese Unie en de Nederlandse overheid willen met het EFMZV bijdragen aan de verwezenlijking van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Het EFMZV heeft een looptijd van 2014 tot en met 2020. Het EFMZV kent in Nederland een totale omvang van ruim 131 miljoen euro. Hiermee worden over vijf geselecteerde Unieprioriteiten projecten en investeringsvoorstellen uit de markt (door middel van openstellingen) en overheidsopdrachten gesubsidieerd.


De plannen van Nederland zijn vastgelegd in het Operationeel Programma ‘Duurzaam Vissen voor de Markt’. Nederland zet in op drie thema’s: invoering aanlandplicht, verdere verduurzaming van de visserij en aquacultuur en verbetering van de rendementen in de visserij en aquacultuurketen.