Veel meer aandacht voor oplossen migratieknelpunten

Palingsector blij en opgelucht

DEN HAAG – De Europese Aalverordening en de daarin opgenomen maatregelen blijven het uitgangspunt voor het nationale aalbeleid. Van een vangstverbod is geen sprake. De Tweede Kamer roept de regering op meer werk te maken van het oplossen van migratieknelpunten voor paling en dit ook in Europa op de agenda te zetten.


Voor het eerst vond er in de aanloop naar de Visserijraad een specifiek palingoverleg plaats met een ambtelijke vertegenwoordiging van het ministerie van LNV, op initiatief van belangenorganisatie NetViswerk. Digitaal op afstand weliswaar, maar DUPAN-voorzitter en handelsvoorman Alex Koelewijn is er absoluut blij mee en noemt het een goed begin van hopelijk een mooie traditie om de palingbelangen in een persoonlijk onderhoud op het departement onder de aandacht te brengen. Naast Koelewijn namen ook Albert Jan Maat en Jon Visser (NetViswerk), William Swinkels (namens de viskwekers) en adviseur Han Walder maandagmorgen deel aan het palingoverleg.

Gesproken werd over het Nederlandse en Europese aalbeleid, het recente vergaande advies van ICES over de palingvisserij en de maatregelen ter verbetering van de palingstand, zoals het uitzetten van jonge paling. Ook de jongste evaluatie van het Nederlands Aalbeheerplan kwam ter sprake. Daarbij werd door de palingsector voorgesteld om met Wageningen Marine Research in gesprek te gaan over de monitoring die aan die evaluatie ten grondslag ligt. Uit die evaluatie bleek namelijk dat recente monitoringscijfers dalende vangsten laten zien, terwijl vanuit de praktijk er geluiden komen over meer paling, zeker in het benedenrivierengebied.

In het gesprek werd door LNV bevestigd dat voor de komende jaren de Europese Aalverordening en de daarin opgenomen maatregelen als uitgangspunt voor het nationale aalbeleid blijft gelden, tot opluchting van de DUPAN-vertegenwoordigers. Eerder had ook minister Schouten dit standpunt al in diverse brieven aan de Tweede Kamer en bij de behandeling van de begroting van LNV vorige week in de Tweede Kamer toegelicht. 

Tijdens de Visserijraad komende week gaat Schouten er voor pleiten om de gesloten periode van drie maanden in Europa effectiever te maken door deze net als in Nederland tijdens de periode van de schieraaltrek van kracht te laten zijn. In Nederland is dit verbod al sinds 2010 van kracht in september, oktober en november, en minister Schouten bepleit een gelijk speelveld in alle lidstaten.


Migratiebeleid

Ook de Europese Commissie heeft geconcludeerd dat voortzetting van het bestaande aalbeleid noodzakelijk is, waarbij meer moet worden ingezet op niet-visserijgerelateerde sterfte ofwel migratieproblemen, schrijft Schouten aan de Tweede Kamer.

Blij is DUPAN daarom met de motie van het Goereese kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie (samen met Tjeerd de Groot van D66), waarin gevraagd wordt zowel in Europees verband als in Nederland een inventarisatie te maken van de belangrijkste migratieknelpunten voor paling en in samenwerking met waterbeheerders plannen te maken om die op te heffen. Uit de recente (tussentijdse) evaluatie van het nationale aalherstelplan blijkt namelijk dat de palingsterfte in gemalen substantieel is met uitschieters tot wel 56 procent van de paling die wil migreren. Eerder bleek uit onderzoek van RAVON dat 40 procent van de Nederlandse wateren niet meer bereikbaar is voor paling.

De Tweede Kamer steunt deze motie en oproep aan de Tweede Kamer, tot vreugde ook van Grinwis: ,,We moeten in Nederland en Europa echt ons best doen om de palingstand te herstellen. Daarom moeten we zorgen dat de paling onderweg niet gehinderd wordt door allerlei barrières. Met mijn voorstel om waterwerken palingvriendelijk te maken hoop ik dat de aal vrij baan krijgt.’’


Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren diende een motie in om conform het biologisch advies van ICES alle palingvisserij te stoppen, ook die van glasaal voor kwekerijen. ,,We hebben een aalbeheerplan waarin waarborgen zitten’’, reageerde minister Schouten. Deze motie werd door haar ontraden en afgelopen dinsdag ook door de Kamer verworpen.