Afbeelding
Edward Schram/WMR

Onderzoek met bokker TX 3 en flyshooter SL 45

Overlevingskansen gediscarde rog

STELLENDAM – In opdracht van het Ministerie van LNV verzamelt een consortium onder leiding van Wageningen Marine Research meer kennis over haaien en roggen. In het consortium onderzoeken WMR, het Visserij-innovatiecentrum, de Nederlandse Vissersbond en VisNed onder andere de overlevingskansen van gediscarde stekelrog- en gevlekte rog. Onderzoek is nodig om een eventuele uitzondering op de aanlandplicht te kunnen onderbouwen.

Na een eerste onderzoekreis op de TX 3 half oktober werd vorige maand voor het eerst onderzoek naar overleving gedaan op een flyshooter. Voor het onderzoek werd in samenwerking met de firma Brinkman de SL 45 geschikt gemaakt voor het onderzoek. Padmos plaatste de units buiten op het voordek. De onderzoekers Edward Schram en Jurgen Batsleer bedanken de eigenaren en bemanningen voor de goede samenwerking.


Om de overlevingskans vast te stellen worden de op zee verzamelde roggen nog drie weken gemonitord in het WMR-lab in Yerseke. Edward Schram: ,,Ik hou nog een slag om de arm aangezien het pas de eerste reizen zijn, maar eerste resultaten bij zowel de TX 3 als de SL 45 zijn bemoedigend.”

In totaal worden negen onderzoekreizen uitgevoerd. De resultaten zijn eind 2022 beschikbaar.