Afbeelding
Flying Focus

Verwachtingen overtroffen

ZEEBRUGGE/STELLENDAM – In een half jaar tijd heeft Machinefabriek Padmos drie nieuwe Vlaamse bokkers opgeleverd. De Z 39 ‘Sophie’ van rederij Vita Nova was zondag de laatste in die serie van drie nieuwe serie 38-meter schepen, na de Z 483 ‘Jasmine’ en – in samenwerking met Hoekman Shipbuilding – de Z 98 ‘Windroos’. Maandag na het proefvissen ging schipper Ruben Acxk van de nieuwe Z 39 ’s avonds gelijk naar de visgronden, met de matten en rolsloffen Het Kanaal in.


Padmos oogst veel complimenten, niet alleen van de opdrachtgevers, maar uit het hele veld. Daarbij: de prestaties zijn ook prima van de Belgische reders. 


Werfdirecteur Leon Padmos kijkt met groot genoegen terug op de ontwerp- en bouwperiode. ,,De lat lag hoog. Toch mogen we in alle bescheidenheid zeggen dat we de hooggespannen verwachtingen zelfs hebben overtroffen voor wat betreft zeegangsgedrag, comfort aan boord en ook het zuinige brandstofverbruik.’’


Reder Dany Vlietinck is met de nieuwe Z 483 'Jasmine' nu een half jaar in de vaart en zeer tevreden dat hij de stap naar nieuwbouw heeft gezet.

De ervaringen zijn positief. Het brandstofverbruik is niet meer dan 3.200-3.300 liter per etmaal. Vlietinck vertelt dat de Z 483 zich ook in zwaar weer prima houdt. De bemanning is content, Vlietinck is zelf ook een vijftal reizen mee geweest.

De Z 483 heeft eerst in het Bristol Kanaal en de Ierse Zee gevist (waarbij werd gelost in Ierland) en is sinds enkele weken actief in het Engels Kanaal (waarbij wordt gelost in Roscoff/Frankrijk). Verkocht wordt in Zeebrugge. De vangsten zijn momenteel een mix van vooral tong, zeeduivel, schol, rog en zeekat. Besommingen zijn goed.


Over eventuele vervolgopdrachten voor grotere kotters kan werfdirecteur Leon Padmos zich niet uitlaten. Het waren en blijven drukke tijden voor de scheepsbouwer. Momenteel heeft de hoofdaannemer nog twee 25-meter casco’s voor afbouw in Stellendam voor de kant liggen: de Vlaamse Z 99 en de Franse ‘Pax Dei’. Komend jaar wordt de nieuwe energiezuinige mesheftenvisser KG 8 afgebouwd.


(Foto: Flying Focus)