Afbeelding
Spikker

Uitbreiding, vernieuwbouw, verhuizing vershandelaren

Samen sterker

Zeevisgroothandel J. Ras & Zonen/Gebr. Ras.

Aantal arbeidsplaatsen: 18

Directeur/eigenaren: Jan (42) en Albert Teun Ras (37)


Marea Altra

Aantal arbeidsplaatsen: 10

Directeur/eigenaar: Jakke Ras (64)


Vestigingslocatie: Zuidoostrak/Vliestroom, Urk


Actualiteit

Zeevisgroothandel J. Ras & Zonen heeft afgelopen maand zijn vernieuwde en vergrootte bedrijfspand in gebruik genomen en officieel geopend. Er zijn twee nieuwe productieruimtes bijgekomen voor het machinaal en handmatig fileren van kabeljauw. Koelcellen zijn uitgebreid, er is extra ijsopvang bijgekomen en boven is een zee aan fraaie kantoorruimtes ontstaan. In totaal is er circa 1.200 vierkante meter over twee verdiepingen bijgebouwd, waarmee het bedrijfspand zeker vier maal groter is geworden. Alles hypermodern.

Tegelijk is het bestaande handelsbedrijf Marea Altra ingetrokken. Marea Altra heeft de bestaande en nu gerenoveerde productiehal in gebruik genomen.

De fraaie nieuwbouw/uitbreiding is gerealiseerd door Scheeps- en Jachttimmerbedrijf De Flux. Jan Post van Nood-Zaak leverde twee vernieuwde Baader-lijnen aan Gebr. Ras.


Geschiedenis

Zeevisgroothandel J. Ras & Zonen bestaat negentig jaar. De gebroeders Jan en Albert Teun Ras – zonen van wijlen Albert Ras - zijn de vijfde generatie aan het roer sinds 1931. Zij hechten aan de historie sinds 1931, maar opereren onder de handelsnaam Gebr. Ras. ,,Wij zijn van jongsaf hier in de zaak opgegroeid. Klein maar fijn, met wat dieren in de wei er naast. Heel gemoedelijk. We willen en moeten vooruit en mee met de tijd, zeker nu we meer en meer internationaal handelen. Voorheen produceerden we vooral voor Urker exporteurs.’’


Marea Altra is opgericht in 1997. Na tien jaar gevist te hebben kwam Jakke Ras in 1986 in dienst bij Eiland Urk. Bij een doorstart volgde een opsplitsing: de diepvrieshandel Isola Fish en de vershandel Marea Altra, beide gevestigd in het pand van Gebr. Kramer (het voormalige Eiland Urk). Toen de Kramers vorig jaar het pand verkochten, moest Jakke Ras op zoek naar een nieuwe ruimte. Die vond hij bij zijn achterneven, die daarop hun plannen voor uitbreiding aanpasten. Zoon Teunis werkt inmiddels ook bij Marea Altra.


Activiteiten/corebusiness

Beide nu samenwerkende bedrijven zijn gericht op de vershandel. ‘Samen sterker’, is het motto.


Gebr. Ras handelt puur in rondvis. Het bedrijf is sterk in kabeljauw. Die kwaliteitskabeljauw komt in hoofdzaak uit de Scandinavische landen. In IJsland en Noorwegen wordt via agentschappen ingekocht, in Denemarken op de visafslagen. Grote kabeljauw wordt handmatig gefileerd. Koolvis, schelvis en snoekbaars (IJsselmeer) komen op het tweede plan. De belangrijkste afzetlanden zijn Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. In Nederland worden hier en daar ook viswinkels beleverd.


Jakke Ras - al jarenlang secretaris van de Vereniging van Visgroothandelaren Urk (VVU) - heeft een naam opgebouwd als leverancier van exclusieve vissoorten en is daarmee een van de grotere kopers op de Urker afslag. Denk aan de duurdere platvissoorten tarbot en tong. Maar in een totaalpakket levert Marea Altra er ook schelpdieren bij. Italië, Spanje en Zweden zijn de belangrijkste afzetlanden.

H De directies. Van rechts naar links: Jakke Ras, Jan Ras, Albert Teun Ras en Teunis Ras.
Afbeelding
Afbeelding