Afbeelding
Arie Mol

Verzoek EC

aan VK om

waterspray

toe te staan

BRUSSEL – De Europese Commissie heeft aan het Verenigd Koninkrijk gevraag om het verbod op het waterspraytuig in Britse wateren te heroverwegen.


Begin vorige maand stuurde het onderzoekssamenwerkingsproject Tuiginnovatie Tongvisserij een brief aan Europees visserijcommissaris Sinkevicius, met het verzoek om contact op te nemen met zijn Britse collega’s over toegang van het waterspraytuig tot de Britse wateren. 


Elektriciteit

In wat nu Britse wateren zijn is het gebruik van elektriciteit bij de visserij verboden door het VK, een van de redenen dat de SCH 63 tijdelijk gestopt is met de proefnemingen met het nieuwe waterspraytuig als alternatief voor de verboden pulstechniek. In de brief wordt benadrukt dat de elektriciteit alleen gebruikt wordt voor het aansturen van pompen in de vleugel.

DG Mare stuurde vorige week bij monde van directeur-generaal Charlina Vitcheva een antwoord aan de Nederlandse Vissersbond. De informatie uit de brief aan Sinkevicius is gedeeld met de Britten, met het verzoek om het verbod op het betreffende tuig te heroverwegen en de Nederlandse visserij toe te staan om proeven te doen met het tuig in Britse wateren. 

Ook Vitcheva vindt dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU innovatie niet in de weg moet staan, maar juist moet stimuleren.