Accijnsvrije

brandstof

hard nodig


STRAATSBURG – Bert-Jan Ruissen (SGP) heeft in het Europees Parlement er voor gewaarschuwd om niet te tornen aan fiscale vrijstelling op brandstof.


,,Internationale afspraken over subsidies kunnen een gelijk speelveld dichterbij brengen, zoals in de strijd tegen illegale visserij en overcapaciteit. Maar het kan niet zo zijn dat onze vissers kopje onder gaan, door steun ter discussie te stellen. En ook de fiscale vrijstelling op brandstof mogen we niet op de tocht zetten. Dat zou onverantwoord zijn met de hoge brandstofprijzen nu. Op korte en middellange termijn hebben we fossiele brandstoffen zeker in de visserij nog heel hard nodig’’, zei Ruissen in Straatsburg.

Aanleiding voor het debat was een voorbeschouwing op het beraad in de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Daarin wil men de vrijhandel aanzwengelen door overheidssteun te schrappen. Ruissen: ,,De WTO is ons veel waard. De zorg voor een moderne rendabele visserij is dat eveneens.’’



Waarschuwing

‘social-washing’

met labels


BRUSSEL – Europese visserijbelangenkoepels waarschuwen voor labels die ten onrechte pretenderen dat het met de arbeidsomstandigheden wel goed zit.


Er komt steeds meer druk op bedrijven om te garanderen dat hun producten onder behoorlijke arbeidsomstandigheden zijn geproduceerd. Zo worden in het VK grote supermarktketens gehouden aan wetten die voorschrijven dat in de hele voedselketen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden worden nageleefd.

De Europese koepels European Transport Workers Federation ETF en Europêche waarschuwen nu voor de wildgroei van private labels die aan zogeheten ‘social-washing’ doen. Zij wijzen op het belang van de ILO Work in Fishing Convention C188 als bewaker van de arbeidsrechten van de vissers op zee.

,,Er zijn internationale verdragen afgesproken die via richtlijnen in de regels zijn geïmplementeerd, en dan is het niet aanvaardbaar dat organisaties eigen standaarden ontwikkelen die daar nog onder zitten'', vinden zij. ,,Private labels uit derde landen die niet de minimumeisen van ILO C188 bevatten moeten niet worden aangemerkt als sociaal duurzaam.

Er wordt benadrukt dat de markt voor vis een zeer concurrerende markt is, en dat het toelaten van sub-standaard certificering oneerlijke concurrentie is voor vissers in de EU. Bovendien kunnen de labels misleidend zijn voor de consument die denkt een verantwoord product te kopen.