SH 3 en

SH 20 naar 

de sloop in

Denemarken


HEILIGENHAFEN – Tientallen jaren bepaalden ze voor een belangrijk deel het beeld van de haven van het Duitse Heiligenhafen, twee weken geleden kwamen de SH 3 en de SH 20 aan in het Deense Greena om gesloopt te worden.


De SH 3 ‘Stella Polaris' van John Much werd in 1995 afgebouwd bij de toenmalige Scheepswerf Visser in Den Helder. De SH 20 ‘Odin' van Thorsten Foth is van Duitse makelij en van bouwjaar 1975. Beiden hebben ook regelmatig aangeland in Lauwersoog.

Volgens de eigenaren en de Duitse belangenorganisaties is er nauwelijks perspectief meer voor de grotere schepen op de Oostzee. Verminderde quota voor haring en kabeljauw, vangstverboden en gesloten gebieden en technische maatregelen hebben daar alles mee te maken, maar ook worden meststoffen en gifstoffen genoemd (die zorgen voor grote zuurstofloze zones in zee) en concurrentie van aalscholvers en zeehonden.

De kotters kwamen op 20 en 21 november aan bij Fornaes Ship recycling in Greena om gesloopt te worden. 

Met het vertrek van de 24 meter lange SH 3 en de 25 meter lange SH 20 blijven er in Heiligenhafen nog maar enkele wat grotere kotters en een handjevol kleine dagbootjes over.