Afbeelding
Flying Focus

Baggerspecie Industrie Klasse B aangemeld

'Ook na 2017 vervuild slib in Marker Wadden'

VOLENDAM – Natuurliefhebber en WOB-dossiertijger Annemieke van Straaten houdt vol dat Natuurmonumenten ook na 2017 vervuilde grond heeft gebruikt bij de opbouw van Marker Wadden in het Markermeer. Zij reageert hiermee op uitlatingen van Natuurmonumenten na vragen van JA21! aan Gedeputeerde Staten van Flevoland.

Van Straaten baseert zich onder andere op documenten en dossiernummers in het kader van het Besluit bodemkwaliteit (Bbk) - ook in het bezit van Visserijnieuws - die aangeven dat in 2020 vervuilde baggerspecie Klasse B zou zijn aangemeld voor toepassing bij Marker Wadden. 

Projectleider Roel Posthoorn van Natuurmonumenten erkent weliswaar dat dergelijke ladingen zijn aangemeld, maar zegt (in de Stentor) dat die uiteindelijk niet zijn gebruikt want zijn afgekeurd. Posthoorn: ,,Wij staan het gewoon niet toe.”


Twijfels

Van Straaten vindt het antwoord van Posthoorn twijfelachtig. ,,Hoezo staat Natuurmonumenten het niet toe’? In Natuurmonumentengebied De Koornwaard aan de noordzijde van Den Bosch aan de Maas wordt bij verondieping van een zandput ook al jarenlang vervuild slib gedumpt. Daarover is uitvoerig gedocumenteerd en verslag gedaan in media en dat gegeven wordt door Natuurmonumenten wel erkend en toegestaan.”

Van Straaten laat weten verder te spitten en zegt nieuwe aanvragen te doen in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) naar ontbrekend materiaal dat haar gelijk zal bewijzen. ,,Als de partij is afgekeurd, zoals Posthoorn aangeeft, moet dat in het handhavingsdossier staan. Daar ga ik naar op zoek.”


Visserij

Kritische IJsselmeervissers volgen de ontwikkelingen op de voet. De Marker Wadden gaan ten koste van hun viswater. Het miljoenenproject is gerealiseerd uit naam om het water schoner te maken.


Michel Verschoor


LELYSTAD – De provincie Flevoland geeft Gedeputeerde Staten aanvullende informatie over de grondstromen voor aanleg van het natuurproject Marker Wadden voor de kust van Lelystad.

In 2016 is voor de aanleg van Marker Wadden een zandige beschermingsconstructie klasse ‘Industrie/B’ conform regelgeving toegepast. Die constructie is conform wettelijk kader afgedekt met tenminste 2 meter schoon zand. Het toezicht voor onder andere het toepassen van bouwstoffen op grond van het Besluit bodemkwaliteit ligt bij de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport.

Vereniging Natuurmonumenten heeft aan de provincie Flevoland bericht dat het om twee partijen gaat. Eén afkomstig uit de zeesluizen bij IJmuiden (circa 13.600 kuub) en één uit de Nieuwe Waterweg bij Schiedam (circa 7.300 kuub). De grondstromen zijn toentertijd door Boskalis uitgevoerd en aangemeld bij bevoegde instanties. Er is gehandeld conform het wettelijk kader.

Het zand uit IJmuiden en Schiedam is op Marker Wadden onder water aangebracht als eerste laag onder een klein deel van de duinen en afgedekt met 3 tot 5 meter zand uit het Markermeer, aldus Natuurmonumenten. Natuurmonumenten stelt dat het om 0,44 procent van het totaal gebruikte materiaal voor de aanleg van het eerste eiland gaat.

Eind 2016 is het contract met Boskalis gewijzigd. ,,De regie over het aanvoeren van grond van elders ligt sindsdien bij Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten als opdrachtgevers. Vanaf dat moment is bij de aanleg van Marker Wadden alleen nog schoon materiaal (klasse 0 of A) gebruikt'', aldus Natuurmonumenten.