Afbeelding
GvdB

Noordzeeakkoord speelt vloot uit elkaar

Minderheid visserij aan tafel Noordzeeoverleg

URK/TEXEL – De visserij is na anderhalf jaar discussie en strijd door de bocht. Twee van de drie zetels voor de visserij in het Noordzeeoverleg zijn vorige week alsnog bezet door visserijbestuurders. De meerderheid van de kotterbestuurders is zwaar teleurgesteld.


Het Noordzeeoverleg vergaderde vorige week woensdag onder voorzitterschip van Sybilla Dekker. Aan tafel met vertegenwoordigers van de overheid, natuurorganisaties en de windindustrie zaten deze keer voor eerst Maarten Drijver (namens de drie producentenorganisaties uit de Noordkop) en Albert Jan Maat (NetViswerk). Op de agenda stond onder andere herstel van het gesloten gebied Borkumer Stenen.

Daags voor het Noordzeeoverleg hadden ook de producentenorganisaties Urk, Vissersbond, Rousant en Delta Zuid zich aangemeld om als lid aanvaard te worden. Per omgaande werd dat verzoek echter afgewezen, omdat niet aan de voorwaarde wordt voldaan: instemmen met het Noordzeeakkoord. In het Noordzeeoverleg wordt samengewerkt aan uitvoering van het Noordzeeakkoord. Maar de vier PO’s onderschrijven het Noordzeeakkoord duidelijk niet.


Datumprikker

Op 13 oktober hadden alle visserijorganisaties op het ministerie van LNV overleg met mevrouw Dekker en directeur-generaal Johan Osinga over het Noordzeeakkoord en het Noordzeeoverleg. Een teleurstellend overleg, want harde toezeggingen van de kant van de overheid aan de sector voor toekomstperspectief bleven achterwege. Besloten werd het ambtelijk verslag af te wachten en vervolgens in een gezamenlijke vergadering als visserijbestuurders een standpunt in te nemen.

Toen de datumprikker rond ging werd als eerstgenoemde datum voor dit visserijoverleg eind november genoemd. Dus ná het Noordzeeoverleg van woensdag 24 november. De PO-Texel trok gelijk aan de bel, en wilde dat de visserijbestuurders ruim vooraf aan die bijeenkomst een standpunt zou innemen. Daarop kwam nauwelijks reactie (alleen de Redersvereniging en de Visfederatie steunden dat verzoek), en de Noordkop-PO’s stelden zichzelf een deadline: vrijdag 19 november. 

,,Diezelfde vrijdag kregen wij in reactie op het idee ook ons te betrekken een mail onder ogen waarin duidelijk stond dat video-overleg met alle partners ze niet verder zou brengen. Voor ons was de maat daarmee vol, want bekend is dat wij al langer willen aanschuiven en de wens van onze achterban daarin eindelijk te respecteren na bijna twee jaar volgen zonder resultaat’’, zegt Maarten Drijver, die vervolgens namens de drie Noordkop PO’s (Texel, Wieringen en West/Den Helder) contact opnam met het secretariaat van het Noordzeeoverleg. 

Vervolgens meldde ook voorzitter Albert Jan Maat van NetViswerk zich aan.


Schrijfgroep

In de tussentijd was er op Urk al lang in klein comité een concept-reactie in voorbereiding om terug te koppelen aan het Noordzeeoverleg en het ministerie van LNV. ,,Op enig moment sturen we het concept naar iedereen om voor te leggen en te beslissen. Je kunt met tien mensen immers nooit snel een brief maken, dus je begint met een schrijfgroepje’’, aldus Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt. 

In die schrijfgroep zat naast Nooitgedagt ook Geert Meun (PO-Urk). Later werd Gerard van Balsfoort (Redersvereniging) erbij betrokken met het verzoek om een concept-brief aan mevrouw Dekker op te stellen. Van Balsfoort tekende echter niet voor de eindversie waarop weer aanpassingen aan zijn concept waren aangebracht. 

De kern van de reactie: de visserij wil graag de drie zetels in het Noordzeeoverleg bemannen en vechten voor toekomstperspectief voor de vloot, de handen vrij houden voor bezwaren en kan dus niet voldoen aan de eis om het Noordzeeakkoord met een toenemend ruimtegebruik voor windenergie en natuurgebieden te onderschrijven.

Vanuit de Noordkop-PO’s maakte niemand deel uit van die ‘schrijfgroep’ en na ontvangst van de jongste versie slechts anderhalve dag voor het geplande Noordzeeoverleg reageerde Drijver dinsdagmorgen: ,,Wij kwamen er dit weekend achter dat er een brief werd voorbereid door een nieuwe gelegenheidscoalitie waar Texel, Wieringen en West geen onderdeel van zijn. … Wij onderschrijven deze brief niet, de toon past niet bij de toon die wij constructief en nodig achten in dit stadium en de situatie waarin de vloot verkeert. … Wellicht tot woensdag, en succes met jullie brief.’’ 

Aan de bestuurders meldde Drijver toen dat hun achterban niet langer wilde wachten en de Noordkop-PO’s zich de voorgaande vrijdag genoodzaakt zagen hun standpunt op eigen wijze kenbaar te maken door aan tafel te schuiven bij het Noordzeeoverleg.

Drijver verklaart: ,,Het was voor de achterban beter geweest als we als bestuurders alle drie visserijstoelen zouden bezetten. Het is de hoogste tijd om mee te doen, en samen te strijden voor onze varende vloot. Wie die stoelen bezet is niet belangrijk. Ik weet inmiddels hoeveel we de sector tekort hebben gedaan door bij het Noordzeeoverleg weg te blijven. Wij erkennen dat het Noordzeeakkoord een politiek feit is, niet meer en niet minder.’’


Megastap

,,Een ruime meerderheid was bereid om overstag te gaan en de wens van een kleine minderheid te honoreren door wel aan tafel te komen, maar niet onder het motto: tekenen bij het kruisje. Dit is een megastap voor ons geweest om één front te blijven vormen'', reageert Geert Meun van de PO Urk teleurgesteld.

Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt noemt de gang van zaken en het onderschrijven van het Noordzeeakkoord onvoorstelbaar en spijtig dat de kottersector zo verdeeld is. ,,Zo kan de kottervisserij er al helemaal niets positiefs uithalen omdat een deel ‘een dikke haar in de soep gooit'.''