Reactie op aanbevelingen Onderzoeksraad voor de Veiligheid: groot onderzoek risico’s kapseizen

Meer aandacht voor stabiliteit kotters

DEN HAAG – Bij de (her)certificering van vissersvaartuigen wordt vanaf volgend jaar ook aandacht besteed aan de kennis van de bemanning op het gebied van stabiliteit. En er wordt een groot onderzoek gestart naar de risico’s van kapseizen binnen de hele kottervloot. Het is echter onmogelijk op voorhand met alle mogelijke noodsituaties rekening te houden bij het beoordelen van de stabiliteit.


Aldus minister Barbara Visser in een brief aan de Tweede Kamer met een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV) inzake het kapseizen en zinken van de UK 165 en UK 171. In dat rapport worden zes aanbevelingen gedaan, waarvan drie aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

De eerste aanbeveling betreft het berekenen en beoordelen van de stabiliteit in asymmetrische beladingstoestanden. Een asymmetrische toestand treedt op als een kotter slagzij krijgt door verschillende gewichten aan de gieken. 


Goed zeemanschap

Minister Visser wijst op goed zeemanschap als uitgangspunt en basiskennis van stabiliteit. Vanaf medio 2022 zal bij de (her)certificering gekeken worden of de bemanning wel weet welke handelingen verricht moeten worden bij het optreden van een asymmetrische toestand van de kotter. Deze werkwijze zal in samenwerking met de sector worden opgezet.

Tegelijk werkt de sector momenteel aan een curriculum voor de opleiding Basisveiligheidstraining voor Vissers, waarin meer aandacht komt voor het risico op instabiliteit als gevolg van asymmetrische belasting. En de Sectorraad Visserij is een werkgroep gestart waarbinnen wordt gesproken over instructies aan de bemanning over beladingstoestanden met een ongunstige invloed op de stabiliteit.


Veiligheidsmarge

Kotters die de boomkorvisserij beoefenen – ook de garnalenvisserij dus - moeten extra stabiel zijn. Daarom zijn de ‘standaard’ stabiliteitswaarden voor een boomkorkotter met 20 procent verhoogd. Gezien de ernst van de ongevallen, waarbij de bemanning van de UK 165 om het leven kwam en die van de UK 171 gered kon worden, laat minister Visser onderzoeken of de bestaande wettelijke veiligheidsmarge van 20 procent in de boomkorvisserij wel voldoet en of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn.

Minister Visser gaat ook het advies van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid opvolgen voor onderzoek naar de risico’s van kapseizen binnen de hele Nederlandse vloot. Ter voorbereiding hierop is al meerdere keren overleg geweest met de sector. 

,,In het onderzoek zal worden geanalyseerd in welke mate regelmatig voorkomende asymmetrische belastingen de stabiliteit reduceren. Vervolgens zal worden onderzocht welke externe omstandigheden (zoals hoge golven, sterke wind of incidenten) een boomkorkotter kunnen doen omslaan. Door een inschatting te maken van de frequentie van dergelijke externe omstandigheden wordt duidelijk hoe vaak en op welke momenten boomkorkotters worden blootgesteld aan een verhoogd veiligheidsrisico dat niet wordt ondervangen door de huidige marge van 20% op de stabiliteit. Samen met de sector wordt een representatieve steekproef opgezet om het veiligheidsrisico in kaart te brengen. Die steekproef zal niet beperkt zijn tot boomkorkotters kleiner dan 24 meter. Het onderzoek zal van start gaan nadat met de sector overeenstemming is bereikt over de opzet ervan, naar verwachting begin 2022. De doorlooptijd van het onderzoek wordt geschat op een jaar'', aldus Visser.