H Nieuwe Baudouin-hulpmotor van 330 kW aan stuurboord in de machinekamer. Aan bakboord staat een Franse hulpmotor van 205 kW. Links op de foto Bennie Couperus van Couperus Hydrauliek.
H Nieuwe Baudouin-hulpmotor van 330 kW aan stuurboord in de machinekamer. Aan bakboord staat een Franse hulpmotor van 205 kW. Links op de foto Bennie Couperus van Couperus Hydrauliek. GH

Grote revisie van de UK 145

Franse motoren op de 'Teunis van Atje'

URK – De UK 145 ‘Teunis van Atje’ is de eerste Nederlandse kotter met Franse Baudouin-hulpmotoren in de machinekamer.


Een half jaar lang heeft de flyshooter UK 145 van Gebr. Pasterkamp voor een grote revisie onder leiding van de VCU-TCD in de Urker thuishaven gelegen. Veel langer dan gepland. Levertijden liepen als gevolg van corona dik uit, leggen schipper Wubbo (60) en walschipper Albert (54) Pasterkamp uit. Vorige week werd proefgevaren - ,,Het liep van een leien dakje.’’ - en na nog een korte hellingbeurt bij Balk werd naar IJmuiden gestoomd om daar op te tuigen.


Nieuwbouw

,,Alles is er uit geweest, er is geen enkele oude schakelaar meer. Bijkans de hele machinekamer is vernieuwd, en net als op een nieuwe kotter weer opgebouwd. Al het elektrisch door ESU, de hydrauliek door Couperus, de hulpmotoren zijn dus vervangen, het binnenwerk van onze Scana Volda-keerkoppeling is door Brunvoll vernieuwd, de Caterpillar-hoofdmotor is door SDK Diesel Support uit Werkendam compleet gereviseerd. Noem allemaal maar op’’, zegt Wubbo.

Aanvankelijk stond nieuwbouw op het verlanglijstje van de Pasterkampen, net als de UK 135 van hun achterneven vorig jaar. Jarenlang werd met de 135 opgetrokken en tot 2005 samen in span gevist. In span werd echter vaak te veel rondvis gevangen, terwijl mul en rode poon achterbleven. ,,Ons visruim is soms wat te krap, dat is wel eens lastig als je in een makreelvisserijtje valt. Aan de andere kant: als het visruim elke week vol komt, hebben we absoluut geen reden tot klagen.’’ Ook werd uitgekeken naar een jonger tweedehands vaartuig ter vervanging. Maar de markt is niet groot.

Toen de knoop eindelijk was doorgehakt voor verbouw kwam er nog wel een serieus bod voor hun bestaande kotter vanuit Ierland, waarvandaan ook meer en meer belangstelling voor flyshootvisserij is. Te laat. Wubbo en Albert hebben daar geen spijt van. ,,We kunnen weer jaren vooruit nu en gaan nu ook brandstof besparen. Terwijl de financieringslasten dus stukken lager zijn en je niet weet wat de toekomst brengt. Denk bijvoorbeeld aan de Brexit. Dat heb ik goed met mijn zoon William en opvolger besproken. Het is ook een kwestie van rekenen’’, vertelt Wubbo.


Tijd genomen

Om de verstelbare schroef is nu voor het eerst een Damen-straalbuis gekomen. De verwachting van Wubbo is dat het brandstofverbruik straks gaat uitkomen op gemiddeld 7,5 ton per week. Dat was gemiddeld precies 8.170 liter gasolie.

De Pasterkampen hebben de tijd genomen in hun zoektocht naar nieuwe hulpmotoren, waaronder een zwaardere kar van 330 kW om de hydrauliek voor de flyshootlieren aan te koppelen. Diverse offertes zijn aangevraagd. Via via werden de mannen op het spoor gezet van DBH Diesel Engines in Dordrecht en Baudouin-motoren. Vaste onderhoudsmonteur Peter Koop uit IJmuiden werd meegenomen om de Franse krachtbron te beoordelen. De beoordeling was ronduit positief en het contact verliep prettig. Albert: ,,Een degelijke motor, voor een concurrerende prijs. En wat ons erg aansprak is dat alles op de motor gewoon van Bosch is: waterpompen, verstuivers, brandstofpompen, startmotor, noem maar op. Daar valt niets verkeerd van te zeggen.’’

Ook de brugconsoles zijn onder handen genomen. Op het achterdek is een nieuwe luchtschacht geplaatst. En de achtermast is met het oog op de stabiliteit door de VCU ingekort.

Met de visserij is niks mis, weet Wubbo. De vangstberichten vanuit Het Kanaal zijn positief. ,,Tja, we weten dat die Fransen daar lastig kunnen zijn. Zeker nu. Meer dan ooit is het zaak dat we alles aan boord op orde hebben. Om troubles te voorkomen moeten we daar extra alert op zijn met onze documenten.’’


Ernst

In de kombuis hangt een foto van Klaas-Jelle Romkes, een aangetrouwde neef van de Pasterkampen. Romkes voer voorheen ook op de UK 145. In december werd hij gered bij het vergaan van de UK 160 in Het Kanaal. Daarna werd hij ziek. Zaterdagmorgen 20 november werd Klaas-Jelle begraven; 46 jaar jong. Het zijn ernstige tijden. De bemanningsleden Jan Baarssen en Dickie Zeeman stonden afgelopen maand allebei aan het graf van hun moeders. ‘Wees Gij mijn Leidsman’, luidt de gekalligrafeerde bede bij een botter in de kombuis van de ‘Teunis van Atje’.

H Voor de grote revisie onder leiding van de VCU verbleef de UK 145 een half jaar in de thuishaven. De achtermast werd ingekort.
H Schipper Wubbo Pasterkamp afgelopen maand op de vakbeurs Europort in de stand van Baudouin-importeur Abato.
H De achtermast is ingekort en op het achterdek is een nieuwe luchtschacht gemonteerd.
H Vertrek vorige week vanuit Urk naar IJmuiden om daar ingetuigd te worden voor de Kanaalvisserij.
H Voor de grote revisie onder algehele leiding van de VCU verbleef de UK 145 een half jaar in de thuishaven.