In overvol bootje naar Engeland

Z 296 vangt verkleumde

vrouwen en kinderen op


ARNEMUIDEN – De Zeeuwse bemanning van de Z 296 heeft in Het Kanaal een boot met vluchtelingen opgevangen en overgedragen aan de Britse Kustwacht.


De rubberboot met pakweg 25 mannen, vrouwen en kinderen dreef stuurloos rond, toen de Z 296 donderdagmiddag op terugweg naar de Noordzee langs kwam. Schipper Dingenus van Belzen begreep dat de benzine op was. Er werd huilend om hulp geroepen.

De bemanning van de Z 296 nam verkleumde vrouwen en kinderen aan boord om op te warmen en wat eten en drinken te geven. Ze waren dinsdagavond in Frankrijk op de rubberboot gestapt. ,,Zoiets zou je niet moeten willen, met zoveel in een kleine zodiac ’s nachts op het water. Zo gevaarlijk. Die mensen moeten ten einde raad zijn. De mannen wilden trouwens eerst het touw niet over gooien, ze wilden naar Engeland’’, aldus Van Belzen.

Met de nieuwe ‘Hurricane' van de Border Force werden de uit het Midden-Oosten afkomstige migranten opgepikt en afgezet in Dover. Vrijwel dagelijks proberen vluchtelingen via Het Kanaal over te steken. Vissers zien ook lege boten en kano's drijven.