Afbeelding
C. Hameeteman

Verschelling (67) moet naar buiten

‘Dit doet zeer’

BRESKENS – De Nederlandse visuren op de Westerschelde zijn op. ,,Dit doet zeer’’, zegt Robbie Verschelling (67) van de BR 29.


Al meer dan vijftig jaar vist hij met ups en downs op de Westerschelde, het ene jaar meer, het andere jaar minder. Maar in al die jaren maakt hij niet mee dat hij er weggestuurd werd. Nu dus wel, op zijn oude dag.


Natuurbescherming

Vorige week maandag viste de BR 29 op het vertrouwde bestek op de Westerschelde, toen hij eerst door een collega werd geïnformeerd dat hij er niet meer mocht vissen en vervolgens door de eigen producentenorganisatie telefonisch werd gemaand om te vertrekken.

Het ministerie had het voorgaande weekend de producentenorganisaties geïnformeerd dat er vanaf 2 november dit jaar niet meer gevist mocht worden op de Westerschelde. Het conform de Natuurbeschermingswet beschikbaar gestelde maximum aantal visuren van 3.594 per jaar is al met meer dan tien procent overschreden.

Verschelling had er net één trekje van 80 kilo garnalen op zitten - ,,Helemaal niet verkeerd’’ -, en trok na de waarschuwing naar buiten. Na een hele nacht voor niet meer dan honderd kilo - ,,Gewoon te kort om rond te komen’’ - besloot Verschelling de BR 29 de rest van de week voor de kant te houden. Dat wil zeggen tot vrijdag; toen deed hij nog een vistripje met Belgische toeristen aan boord. ,,Alles helpt.’’

Elk jaar is anders, en dit jaar was het op de Westerschelde een van de betere garnalenjaren, zegt Verschelling, dus ook begrijpelijk dat het wat drukker was en er bij elkaar meer visuren zijn gemaakt. Buiten is de visserij momenteel schraal. ,,Waarom denk je dat veel collega’s vanuit de zuid nu in de noord boven de eilanden vissen? Je wil vissen waar wat te verdienen valt. Maar zo ver weg is voor ons geen optie. Mijn maat is 66. Wij zijn dagvissers.’’

De Zeeuwse visser gunt iedereen het beste, maar het steekt wel dat Belgische collega’s mogen doorvissen op de Westerschelde.


De Nederlandse Vissersbond adviseert vissers en producentenorganisaties bezwaar te maken tegen de voortijdige sluiting en het visurenplafond. Eerder werd de Oosterschelde gesloten, en de Vlakte van de Raan volgt. Over de Vlakte van de Raan is al een formele waarschuwing verzonden en het beschikbaar gestelde aantal visuren van 3.644 overschreden.

Voor de Waddenzee staat de uitputting van het aantal visuren op 81 procent, voor de Noordzeekustzone op 72 procent en voor de Voordelta op 54 procent.


Wadgarnalenvissers

Wadgarnalenvissers hebben na de uitkoop van GK-collega’s vorige week een brief gehad van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland over sluiting van visgebieden in het Eierlandse Gat om de west en het gebied onder de Rottums om de oost. In het kader van afspraken binnen het VisWad-convenant is het daar vanaf 1 januari 2022 verboden om te vissen. 

De RVO meldt echter dat de huidige privaatrechtelijke schriftelijke toestemmingen geldig blijven wanneer vissers schriftelijk melden het niet eens te zijn met de voorgenomen gebiedssluitingen. Tot uiterlijk 10 december kan er schriftelijk bezwaar worden ingediend. Een schriftelijke toestemming is maximaal drie jaar geldig.