EC-procedures

in lidstaten

inzake Europese

aanlandplicht

BRUSSEL – De Europese Commissie start een nieuwe inbreukprocedure tegen Nederland omdat verplichtingen inzake controle en handhaving van de aanlandplicht niet zijn nagekomen. Nederland is niet het enige land dat in gebreke wordt gesteld.


De EC heeft vorige week aanmaningsbrieven verzonden. België, Ierland en ook Frankrijk en Spanje zijn net als Nederland eveneens in gebreke gesteld. En de inschatting – ook van de zijde van het ministerie van LNV – is dat het elders in Europa niet veel beter is.

 De lidstaten hebben twee maanden de tijd om te reageren. ,,Ik wil die tijd nemen om de bevindingen goed te bestuderen en een adequate reactie op te stellen’’, is de korte reactie van LNV-minister Schouten. De Nederlandse visserijbestuurders hebben de ambtelijke top van het ministerie afgelopen dinsdag geadviseerd om in de reactie samen op de trekken met de andere lidstaten die op de vingers zijn getikt door de Europese Commissie.

Op 25 en 26 november 2020 heeft de Europese Commissie onderzoek in Nederland uitgevoerd naar het toezicht op naleving van de aanlandplicht en de registratie van discards. In juni reageerde Nederland op de rapportage van de EC. Aan de Tweede Kamer schreef de minister toen dat de Europese Commissie sterk aanstuurt op de inzet van camera’s, maar dat voor Nederland de effectiviteit daarvan nog niet vaststaat en er daarom eerst nader onderzoek moet plaats vinden.

De minister beseft goed dat vissers aanhoudend tegen problemen aanlopen bij uitvoering van de Europese aanlandplicht. De kotterbestuurders werden vorige maand door het ministerie van LNV uitgenodigd voor overleg. De bestuurders herhaalden dat de aanlichtplicht niet uitvoerbaar en niet naleefbaar is, er is simpelweg geen draagvlak voor op de vloot.

De omstreden aanlandplicht is bij de laatste hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid in 2013 ingevoerd, in theorie met het doel om voedselverspilling en onnodige vissterfte te voorkomen en vissers te stimuleren selectiever te vissen en ongewenste bijvangsten zoveel mogelijk te vermijden. Waar geen uitzonderingen van kracht zijn is de praktijk juist meer sterfte van babyvisjes.

Europarlementariër Peter van Dalen reageerde via twitter als volgt op de infractieprocedure: ,,Nederland krijgt Brusselse tik op de vingers voor ’gebrekkige’ controle vissers. Huh?? De aanlandplicht werkt niet! Het is een gedrocht bedacht achter een bureau. Dàt is het antwoord!’’


Wegen/transport

Vorig najaar werd door de Europese Commissie ook een infractieprocedure tegen onder andere Nederland opgestart wegens gebrekkige inspectie op het wegen, transport en traceerbaarheid van verse en bevroren vis.