Afbeelding
Spikker

Het Urker Zalmhuys koopt FishPartners Urk: makreelrokerij wordt zalmrokerij

Kennemervis Groep stoot rokerij af

URK/ SPAKENBURG – Het Urker Zalmhuys koopt de makreelrokerij FishPartners van de Kennemervis Groep aan het Amsteldiep in Urk. Partijen verwachten dat de transactie eind januari afgerond kan worden.


De bestaande verwerkingsactiviteiten van FishPartners worden door de Kennemervis Groep elders ondergebracht bij externe partijen met ervaring in het roken en verwerken van makreel en haring.

De overname biedt het snel groeiende Urker Zalmhuys de mogelijkheid om haar activiteiten verder uit te breiden door een extra faciliteit in zalm roken te ontwikkelen die voldoet aan de eisen die nu en in de toekomst gesteld worden. Het Urker Zalmhuys zal, na een verbouwing en uitbreiding, een gedeelte van haar activiteiten van de huidige locatie op het oude industrieterrein verplaatsen naar het Amsteldiep. Het meeste personeel van FishPartners Urk gaat mee en blijft werkzaam op de huidige locatie. 

Vorig jaar verkocht de Kennemervis Groep – met hoofdvestiging in Spakenburg - ook haar dochterbedrijf FishMasters op Urk, dat werd overgenomen door Gebr. Kramer (nu: Kramers’ Seafood). Het Urker Zalmhuys kocht toen het bedrijfspand inclusief grote diepvriesopslag van de familie Kramer op het oude industrieterrein en gaat die straks herinrichten voor zalmverwerking.

Afgelopen zomer maakte Het Urker Zalmhuys ook bekend een deal te hebben gesloten met Zeevisgroothandel Van Slooten & Partners aan het Ensgat, maar die samenwerkingsovereenkomst is gecanceld.

De Kennemervis Groep nam vorig jaar de Bodeldijk Food Groep in Deventer over, een bedrijf dat vegetarisch voedsel produceert, en wil zich naast de vishandel en verwerking nog meer richten op plantaardige producten. ,,Toen Het Urker Zalmhuys bij ons aanklopte, hebben we besloten onze portfolio te heroverwegen en de eigen rokerij af te stoten. Voor ons is een kernvraag: waar stop je je groeigeld in? Deze transactie helpt ons meer te focussen’’, aldus algemeen directeur Eugene Scholten.

Twintig jaar geleden startte de Kennemervis Groep een nevenvestiging op Urk, toen onder de naam Gravis de nieuwe rokerij Beek Fish werd overgenomen. In 2008 werd met Mayonna het bedrijfsonderdeel van Baarssen aan het Noordgat overgenomen en later omgedoopt in Fishmasters.

De moderne door Het Urker Zalmhuys inclusief machinerie overgenomen makreelrokerij van de Kennemervis Groep werd in 1999 gebouwd en de afgelopen jaren meerdere malen uitgebreid.