Van Dalen prijst

Sea Fresh op

Dag van de

Ondernemer


URK – In het kader van de Dag van de Ondernemer brengt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vandaag – vrijdag 19 november - een werkbezoek aan Sea Fresh BV op Urk.


Van Dalen wil de familie Ras van Sea Fresh graag in het zonnetje zetten, omdat deze ondernemers niet alleen zeggen duurzaamheid belangrijk te vinden maar hier ook daadwerkelijk werk van maken.

Het vishandelsbedrijf Sea Fresh is een specialist in geelvintonijn en al ruim tien jaar bezig om de tonijnvangst op de Filipijnen te verduurzamen. Samen met het Wereld Natuur Fonds leiden ze hier Filipijnse vissers in op.

,,Voor dit soort kennisuitwisselingen en opleidingsprojecten mag best meer aandacht komen. Dit is maatschappelijk verantwoord ondernemen pur sang. Het bedrijf Sea Fresh draagt bij aan een goed visbestand van de geelvintonijn en minder ongewenste bijvangst’’, zegt Van Dalen.




MSC-label

geschorst voor

twinriggers en

flyshooters

 

DEN HAAG –Twinriggers en flyshooters mogen vanaf 22 november geen vis meer onder MSC-label aanvoeren.


De binnen de CVO samenwerkende producentenorganisaties betreuren de schorsing voor de zogenoemde TR2-visserij. Tegelijk is de schorsing voor wijting opgeheven, en mogen bokkers die dus onder MSC-label aanvoeren.

Twee jaar geleden werd aan een grote groep visserijen uit Nederland, Denemarken, Zweden en Duitsland een collectief MSC-label uitgereikt. In één klap werd bijna de hele Nederlandse kottervloot MSC-gecertificeerd, inclusief de boomkorvisserij. De visserijorganisaties werkten hiervoor samen in de Joint Demersal Fisheries.

Afgelopen voorjaar vond de eerste audit plaats door Control Union, vorige maand werden de resultaten gepubliceerd. Met de Noordzeekabeljauw gaat het nog altijd slecht, geoordeeld is dat de bijvangst daarvan te hoog is bij flyshooters en twinriggers. Het resultaat is dat de TR2-visserijen geschorst worden. Flyshooters voeren vooral schol aan onder MSC-label.

Met wijting gaat het goed; voorgesteld wordt de TAC met maar liefst 236 procent te verhogen. Bokkers (en staandwantvissers) mogen deze nu nieuw onder MSC-label aanvoeren, wat ook blijft gelden voor schol, tong, schelvis, heek, leng en koolvis.