H Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima krijgen een rondleiding door het Norwegian Centre voor Plankton Technology tijdens het staatsbezoek aan Noorwegen. (Foto: RVD)
H Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima krijgen een rondleiding door het Norwegian Centre voor Plankton Technology tijdens het staatsbezoek aan Noorwegen. (Foto: RVD) RVD

Veel aandacht voor de zeeën en oceanen tijdens staatsbezoek aan Noorwegen

Voedselzekerheid uit zee waarborgen

TRONDHEIM – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten vorige week een staatsbezoek aan Noorwegen. Ruimtelijke planning en voedsel op zee waren thema’s op de slotdag.


Om de welvaart te kunnen behouden voor toekomstige generaties werken beide landen aan innovatieve, inclusieve en duurzame oplossingen voor het beheren van de Noordzee, het waarborgen van voedselzekerheid en het ontwikkelen van nieuwe technologieën met schone en duurzame energiebronnen. Tijdens het staatsbezoek stonden samenwerking, klimaatverandering, energietransitie en duurzaamheid centraal.


Wageningen

Tammo Bult en Jaap van der Meer van Wageningen Marine Research vlogen samen met vertegenwoordigers van TU Delft en Deltares naar Trondheim voor een Nederlands-Noorse kennisuitwisseling in aanwezigheid van de koningsechtparen. Gesproken werd over het leidende klimaatakkoord, wind op zee inclusief ecologische impactstudies en het Noordzeeakkoord plus de zorgen van de visserij. ,,Er moeten keuzes worden gemaakt’’, aldus WMR-directeur Tammo Bult.

Offshore-industrie is voor het rijke Noorwegen economisch belangrijk, net als de zalmindustrie. Aan de universiteit van Trondheim (NTNU) is veel aquacultuuronderzoek gericht op de zalmkweek. Om ecologische problemen te tackelen vindt zalmkweek steeds verder op zee plaats. Belangrijk is ook de voedingsconversie van zalm. Wat en hoeveel moet zalm eten voor rendabele vermarkting. Zo vragen de Noren zich af of je uit gekweekt zeewier voedsel kan halen voor de zalmkwekerijen.


Zeewier/zalmvoer

Professor Jaap van der Meer schetste dat in Nederland hoge verwachtingen zijn gewekt ten aanzien van kweek van macro-algen, zoals zeewier. Bij de aanvaarding van zijn leerstoel eerder dit jaar plaatste hij daar vraagtekens bij. In modelstudies plaatst hij de draagkracht in het middelpunt. Als je veel zeewier kweekt gebruikt dat zeewier ook veel nutriënten, wat ten koste kan gaan van ander zeeleven. Kortom: het is zaak om de balans in het vizier te houden.

Is dan het kunstmatig verrijken van de zee met voedingsstoffen een oplossing om meer voedsel uit zee te kunnen halen? Nederland heeft de proef op de som nooit durven nemen, de Noren hebben daarmee wel geëxperimenteerd in een van de diepe fjorden. Met Van der Meer werd vorige week gesproken over de manier waarop de resultaten goed onderzocht kunnen worden om te begrijpen wat er gebeurt. Er werd in ieder geval geen verandering in zoöplankton gezien, wat wel verwacht werd.


Maritime Robotics

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima woonden de conferentie op de universiteit van Trondheim deels bij, en vertrokken daarna voor werkbezoeken aan het Norwegian Centre for Plankton Technology en Maritime Robotics. Bij Maritime Robotics werden autonome onderzoeksvaartuigen voor op zee gedemonstreerd, van belang voor onderzoek naar diepzeemijnbouw. Het Centre for Plankton Technologie doet onder meer onderzoek naar de commerciële kweek van plankton en zeewier voor (dier)voedingsdoeleinden. 

Op vragen van de koning over exploitatie op zee werd door een Noorse onderzoeker geantwoord dat lang niet alle zeeën uitgeput zijn, en dat er bijvoorbeeld in de Noordzee en de Atlantische Oceaan genoeg vis zwom.


Tussendoor schoven Bult en Van der Meer aan bij de koninklijke lunch in de residentie Stiffsgarden.