Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Streekkeurmerk IJsselmeervis

Zuiderzeezilver breidt uit

URK – Het streekkeurmerk Zuiderzeezilver voor IJsselmeervis breidt uit en wil doorgroeien naar zeker 80 ton IJsselmeervis per jaar.

Vorige week vond op de Urker IJsselmeervisafslag een tussentijdse evaluatie plaats van het project Zuiderzeezilver, door de Nederlandse Vissersbond, het Verbond van de Nederlandse Visdetailhandel en Vishandel VD 119 in het leven geroepen om IJsselmeervis als exclusief streekproduct op de kaart te zetten. Voor Zuiderzeezilver zijn specifieke kwaliteitskenmerken ontwikkeld, en elke vis wordt aan boord voorzien van een label met unieke barcode. Er zijn inmiddels 22 vissers en 11 handelaren gecertificeerd.

Vorig jaar is er 18 ton vis onder het Zuiderzeezilver-label aangevoerd en verkocht, overwegend snoekbaars. Voor rode baars is ook een standaard ontwikkeld, maar de markt hiervoor moet nog verder ontwikkeld worden. Er wordt serieus nagedacht om een derde soort aan het label toe te voegen. ,,Waarschijnlijk wordt dat bot´´, zegt Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond, die de evaluatiebijeenkomst voorzat.

Tegen de verwachting in blijkt Zuiderzeezilver vooral aan te slaan op de exportmarkten in Zwitserland en Duitsland en bij de groothandel. De horeca koopt via de groothandel, maar is zelf nog maar mondjesmaat gecertificeerd. Het jaar 2011 zal onder andere in het teken moeten staan van het certificeren van tal van restaurants en eetgelegenheden. Afname via de visdetailhandel als mede-initiatiefnemer valt tegen. Met de focus op rode baars en bot wordt geprobeerd daar dit jaar verbetering in te brengen. De KLM heeft Zuiderzeezilver-snoekbaars via Rodé Vis opgenomen in de maaltijden in de business class; het wordt gepresenteerd met een foto van Jan Visser van de LE 22.

Tijdens de evaluatie kwamen ook enkele knel- en verbeterpunten aan bod. Vissers en handelaren ervaren de registratie van Zuiderzeezilver als tijdrovend. Maar het registreren van gescheiden stromen wordt wel gezien als de basis van het label, omdat daardoor sprake is van een transparante keten. De onregelmatige aanvoer in met name het begin van de week moet ook verbeterd worden. Vissers zien tot hun spijt weinig prijsverschil met niet-gecertificeerde snoekbaars, maar Zuiderzeezilver heeft wel tot positieve aandacht voor ambachtelijke visserij geleid en met name snoekbaars was vorig jaar stevig geprijsd. Partijen willen graag na 2012 doorgaan. Momenteel is er via subsidie steun van de overheid, straks wordt er een fonds ingesteld om het streekkeurmerk te kunnen voortzetten.