Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
SCH 45 experimenteert met waterstralen, nozzles in plaats van elektroden

Zoektocht naar pulsalternatief

STELLENDAM – De SCH 45 is deze week experimenteel gaan vissen met een waterjet-vistuig voor de tongvisserij. Afgelopen weekend werd de Eurokotter visklaar gemaakt.

Rederij Jaczon doet vanaf het najaar van 2017 zelfstandig onderzoek naar een alternatief pulstuig. In samenwerking met Seamarco (Wilhelminadorp), HFK Engineering (Baarn) en CIV Westvoorn is een waterstraaltuig ontworpen met een elektrisch aangedreven pomp op de pijp. In plaats van met pulsstrengen is het de bedoeling de vis op te schrikken met waterstralen vanuit nozzles. Na laboratoriumproeven in Zeeland met eerst kweektongen en vervolgens wilde tongen en een test in het bassin van het Innovatiecentrum Zuidwest-Nederland op de Buitenhaven van Stellendam werd er afgelopen dinsdag voor het eerst in de praktijk getest. Resultaten met het experimentiële bakboordtuig worden vergeleken met het pulstuig aan stuurboord.

Foto:Foto’s: Ronnie HameetemanFoto:Foto’s: Ronnie Hameeteman

Zeer bemoedigend

Afgelopen weekend werd de SCH 45 in de haven van Stellendam visklaar gemaakt voor het experimentiële vistuig. Voor de eerste praktijktest werd dinsdagmorgen door schipper Robin Dekker uitgevaren. ’s Middags kwam de Eurokotter weer terug voor enkele aanpassingen aan het nieuwe tuig, om woensdagmorgen de tweede testreis aan te vangen. ,,De eerste testen zijn zeer bemoedigend’’, is alles wat vlootmanager Anton Dekker in dit stadium kwijt wil.

Foto:Foto’s: Ronnie HameetemanFoto:Foto’s: Ronnie Hameeteman

Anton Dekker heeft LNV-minister Carola Schouten persoonlijk geïnformeerd over de zoektocht naar een alternatief voor de pulstechniek. Op een bijeenkomst in Ridderkerk vorige week zijn de voorzitters van de Nederlandse producentenorganisaties door Dekker geïnformeerd. ,,Er moet wat gebeuren als we inderdaad moeten stoppen met pulsvissen. We hebben voor onze ideëen samen met deskundigen een vertaalslag gemaakt, en hopen van ganser harte een alternatief in handen te kunnen krijgen. Uiteraard willen we de kennis straks delen met de collega’s als het perspectief biedt.’’