Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Roem van Yerseke, Prins & Dingemanse en Le Pêcheur

Zeeuwse kwekers oogsten eerste tafeloesters

YERSEKE/KATS - Vier jaar van onderzoek, experimenteren, overleg en samenwerking tussen Roem van Yerseke, Prins & Dingemanse en Le Petit Pêcheur heeft geresulteerd in de kweek van een unieke Zeeuwse creuse, de ‘Tabl’eau de Zélande’. Afgelopen dinsdag oogstten de kwekers de eerste oesters van de tafels in de luwte van de Zeelandbrug. Aanleiding tot deze kweek los van de bodem is de massale sterfte die de oesterboorder op de bodem veroorzaakt. Vier jaar geleden werd gestart met het arbeidsintensieve traject.

De samenwerkende kwekers hebben zich als doel gesteld om een creuse te kweken die zich onderscheidt. Zowel qua vorm als textuur en smaak. De zogenoemde Tabl’Eau oester is een Zeeuwse creuse die volgens de zogenaamde off-bottom methode in beschermende zakken op ‘tafels’ wordt gekweekt. Daardoor krijgt de oester andere kenmerken dan de bodemoesters. De continue golfslag zorgt ervoor dat de oesters steeds in beweging zijn en daarmee elkaar schoon ‘schuren’. Tevens krijgt de schelp hierdoor een andere vorm met een diepere ‘cup’ waarin zich een volle oester ontwikkelt. De stroming en daardoor meer aanbod van algen geeft de tafeloester volgens de kwekers een karakteristieke smaak. ,,De Tabl’eau de Zélande heeft een stevige bite, smaakt in eerste instantie zeer zilt maar eindigt in een vleugje zoet met een lange, prettige nasmaak.’’