Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Legio kansen voor sector in mineur

‘Zeebouw en ietsje meer boerenslimheid’

YERSEKE – De Zeeuwse schelpdiersector moet de zee meer en slimmer benutten. Samenwerking horizontaal en verticaal in de keten is nodig om de huidige slechte bedrijfsresultaten te kunnen verbeteren. Enkele boodschappen aan de sector op de eerste gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van zes organisaties uit de schelpdiersector.

De nieuwjaarsbijeenkomst vorige week donderdag in Yerseke werd georganiseerd door de vissersverenigingen van Bruinisse, Yerseke en Zierikzee, de PO Mosselcultuur, Vereniging De Mosselhandel en de Nederlandse Mosselveiling. Deze primeur onderstreepte volgens directeur Johan van Nieuwenhuijzen van de Nederlandse Mosselveiling het voornemen om verdere invulling te geven aan samenwerking, en een eerste proeve van die onderlinge samenwerking in de keten.

Van Nieuwenhuijzen kon de zaken voor de mosselkwekers niet mooier maken dan ze zijn. Voor het tweede jaar op rij hebben de kwekers te maken met een lage opbrengst. In 2017 werd 413.000 mosselton aangevoerd, tegenover 506.000 mosselton in het voorgaande jaar. De gemiddelde prijs per mosselton steeg van 87 naar 114 euro. Berekend van januari tot en met december is de omzet van de Mosselveiling gestegen van 44 miljoen euro in 2016 naar 47 miljoen euro het afgelopen jaar. Voor het grootste deel van de sector heeft dat volgens Van Nieuwenhuijzen echter niet tot een verbetering van het bedrijfsresultaat geleid.

Niet genoemd door Van Nieuwenhuijzen maar zeker bijdragend aan de malaise in de mosselsector: hogere kostprijs door veel meer werk door de inzet van mzi’s en een dreigend tekort aan gemotiveerde bemanning. ,,Structurele verbetering van de bedrijfsresultaten is noodzakelijk voor alle bedrijven in de mosselsector’’, aldus Van Nieuwenhuijzen.

Slimmer

Martin Scholten in de mijnzaal van de Nederlands Mosselveiling aan het woord over ‘excelleren in seafood’ in FoodDelta Zeeland.Martin Scholten in de mijnzaal van de Nederlands Mosselveiling aan het woord over ‘excelleren in seafood’ in FoodDelta Zeeland. Martin Scholten wilde de schelpdiersector wel een hart onder de riem steken. Hij is sinds begin dit jaar weer verantwoordelijk voor Wageningen Marine Research (WMR), omdat WMR per 1 januari onderdeel is geworden van Wageningen Animal Science, waarover Scholten de scepter zwaait. Tammo Bult is en blijft directeur van WMR.

De wereld snakt naar voedsel. En daarbij wordt volgens Scholten altijd ‘met een schuin en bewonderend oog’ naar Nederland gekeken. Dat Nederland de tweede exporteur van voedsel in de wereld is, is volgens Scholten mede te danken aan de mensen die worden opgeleid aan de nummer 1 universiteit/kennisinstelling van voedsel in de wereld. ,,De connectie van wetenschap en zakendoen staat garant voor innovatie, altijd maar weer net iets beter dan de rest van de wereld. Binnen de grote opgaven van natuur en klimaat kunnen we onze sterke positie handhaven. Door nog slimmer voedsel te produceren. Als voorbeeld naar de wereld; want adel verplicht.’’ Nieuwe generaties geloven echter niet meer in massaal geproduceerde, uniforme producten. ,,Die wil diversiteit, voedsel waar ze een goed gevoel bij hebben, betrouwbaar, met een eerlijk verhaal.’’

Volgens Scholten komt slechts 7 procent van de eiwitten die we consumeren uit de zee, die 70 procent van het aardoppervlak inneemt. ,Dat moet echt anders kunnen, met een beetje meer boerenslimheid, en een nog betere waardering van schelpdieren en zeewieren.’’ Bij dat ‘zeewaardig’ voedsel hoort een integrale ketensamenwerking, gegarandeerde kwaliteit, geen verspilling en ook alles gebruiken van het product.

Spijt

Het spijt Scholten nog steeds dat het vorig jaar niet is gelukt om een internationaal kenniscentrum over biotoxinen in Zeeland te realiseren. Met onder meer TTX in het achterhoofd vindt Scholten het nog altijd van groot belang dat een dergelijk centrum er komt. De algemeen directeur Animal Sciences Group van Wageningen UR stak de loftrompet over het regiostation van Wageningen UR in Yerseke; ‘een schoolvoorbeeld van hoe je ondernemerschap kan verknopen aan kennis van zaken’. Samenwerkende ondernemers en een unieke kennisinfrastructuur; wat dat betreft heeft Zeeland het voor het oprapen...

Mosselreisje

De Nederlandse Mosselveiling organiseert van maandag 19 tot en met donderdag 22 maart een reis naar het zuidwesten van Frankrijk. Doel van de korte trip (naar het voorbeeld van de bekende jaarlijkse UFA-reisjes) is om kennis te maken met de lokale kweek en handel van mosselen en oesters in deze regio. De reis is bedoeld voor de Nederlandse kwekers en handelaren in mosselen en oesters. Uiteraard is de reis ook een gelegenheid om informeel met elkaar van gedachten te wisselen over toekomstige ontwikkelingen en eventuele samenwerkingen. Er was op moment van schrijven nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.