Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Weinig bodemmosselzaad in Waddenzee

Zaadviscampagne met hooguit 130.000 mton

YERSEKE - De PO-Mosselcultuur heeft van LNV een vergunning ontvangen om vanaf dinsdag 1 mei in vier weken tijd maximaal 130.000 ton halfwasmosselen en mosselzaad uit de westelijke Waddenzee op te vissen. De eerste twee weken 40.000 mosselton, dan een evaluatie en daarna zo mogelijk twee keer 25.000 ton per week.

Tot afgelopen woensdag waren elf schepen bij het PO-secretariaat aangemeld om deel te nemen aan een zoekdag op maandag 30 april. Maximaal 15 schepen mogen aan de zoektocht deelnemen. ,,De tijd tussen de afronding van de inventarisatie en het vissen is altijd kort en spannend’’, zegt secretaris Addy Risseeuw. De mosselzaadvisserijcampagne zelf vindt volgende maand in clusters plaats.

Uit het onderzoek van Bureau MARINX en Wageningen Marine Research (WMR), dat tussen 19 maart en 6 april werd uitgevoerd, blijkt dat er een totaal mosselbestand van 218.000 mosselton (21,8 miljoen kilo) netto versgewicht is geïnventariseerd. Van dit bestand bestaat slechts twee procent uit mosselzaad en wordt 21,4 miljoen kilo gevormd door voornamelijk halfwasmosselen van de broedval in 2016.

Bij de visserij in mei zal met name het weinige mosselzaad nog wat zijn gegroeid en wordt er met de mosselen ook tarra (lege schelpen etcetera) mee opgevist. Daarmee rekening houdend wordt door de onderzoekers het mosselbestand bij de start van de visserij geschat op 29,3 miljoen kilo bruto versgewicht. Van dit bestand ligt ruim 19 miljoen kilo in de gebieden die open zijn voor de mosselzaadvisserij. Daarvan heeft 13 miljoen kilo (130.000 mosselton) een voldoende hoge dichtheid om lonend te kunnen worden bevist. In 2016 bedroeg het bestand in mei 111,4 miljoen kilo bruto, waarvan 83 procent mosselzaad.

Van Stralen is vanaf het eerste uur (begin negentiger jaren) als coördinator nauw bij de inventarisaties betrokken. Momenteel wordt nagedacht over zijn opvolging. ,,Ik ben 60 geworden en wil gaan afbouwen, maar ook mijn werk goed kunnen overdragen.’’, aldus Van Stralen.