Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Op schol en kabeljauw bij Denemarken

Z 15 ‘Zilvermeeuw’ de noord in

ZEEBRUGGE/SCHEVENINGEN – De scholvisserij in de noord mag zich in toenemende belangstelling verheugen. Door tegenvallende tongvangsten steken kotters de scholnetten in. Het Skagerrak is half april opengesteld door de producentenorganisaties (het Nederlandse scholquotum daar is flink verhoogd), en er zijn meer en meer bokkers actief in de Noorse Zone. Daarvandaan worden topvangsten van rond de 50 ton schol gemeld. Afgelopen weekend havenden een tiental Nederlandse en enkele Belgische kotters in Deense havens. Deze week is ook de pulskotter OD 1 overgeschakeld op de scholvisserij met wekkerketting in de noord vanuit Denemarken. De SCH 63 is overgeschakeld van de pulsvisserij naar de twinrig.

De Z 15 heeft zich vorige week bij de Denemarken-gangers gevoegd. De kotter van Steve Depaepe viste inmiddels op vooral schol maar ook kabeljauw, en zou gisteren (donderdag) de eerste vangsten aanlanden in Hanstholm. ,,En van daaruit gaat de vis naar Zeebrugge’’, aldus Depaepe. De Belg nam begin dit jaar deze voormalige O 15 over; een 35 meter kotter van bouwjaar 1975. De andere kotter van Depaepe, de Z 84, vist op dit moment in het Bristol Kanaal op tong en hammetjes. ,,Het is afwachten of we straks met de Z 84 naar de Golf van Biskaje mogen. Dat hangt van de loting af.’’

Foto: Bram Pronk Foto: Bram Pronk Op de foto de Vlaamse reder begin vorige week voor de Z 15 die nog voor de afslag van Zeebrugge ligt, waarbij hij wel benadrukt dat de witte lijnen nog niet op de kotter staan. ,,Daarmee wordt het een ander schip toch.’’ Depaepe gaat nog maar af en toe zelf mee naar zee, want met twee schepen in de vaart heeft hij het erg druk aan de wal. De dinsdag voor vertrek zijn de witte lijnen erop gezet. Eind mei gaat de kotter droog voor onderhoud en verdere aanpassingen.