Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nieuwbouwopdracht voor Heijsman, ontwerp SBB Herman Jansen

WR 50 krijgt heel eigen lijnenplan

STAVOREN/DEN OEVER – De gebroeders Jacco en André Bakker hebben Heijsman Scheepsbouw & Reparatie in Stavoren opdracht gegeven voor de bouw van hun nieuwe garnalenkotter WR 50.

Het ontwerp van de nieuwe WR 50 is afkomstig van Scheepsbouwkundig Bureau Herman Jansen. Hernand Jansen is er heel blij mee en spreekt over een verbeterd ontwerp met een nieuw lijnenplan. ,,Als je het straks ziet varen, dan kun je op afstand al zien dat het de WR 50 is.’’

Christiaan Heijsman is ook enorm in zijn sas met de nieuwbouwopdracht. ,,Met de WR 40 hebben we drie jaar geleden ons visitekaartje afgegeven. De gebroeders Bakker willen graag nog wat meer ruimte en dus wordt de nieuwe Wieringer bijna een metertje langer.’’

De nieuwe WR 50 krijgt als afmetingen een lengte van 23,95 meter, een breedte van 6,20 meter en een holte van 2,66 meter. De oplevering is in het voorjaar van 2018 gepland.

De huidige WR 50 ‘Concordia’ (22,25 meter, in 2001 gebouwd bij Visser Den Helder) is begin dit jaar door de gebroeders Bakker verkocht en wordt in augustus overgedragen aan de gebroeders Rotgans (WR 143).

Met de jaarwisseling hadden de gebroeders Bakker helemaal niet het idee om dit jaar een nieuwbouwopdracht te geven. ,,Maar het begon te kriebelen toen we spontaan prijzen voor onze kotter hoorden noemen. We zijn nu 43 en 39 jaar, dus moeten en mogen hopelijk nog even vooruit’’, vertelt Jacco Bakker. ,,We hebben toen gebeld met Pieter de Jong, konden snel zaken doen en namen vervolgens contact op met Hernand Jansen. De door Heijsman gebouwde WR 40 is een prachtig casco met een mooie volle kop. Daarvoor zijn we gevallen. Maar we willen het allemaal toch wat anders. Wat meer lengte, een wat grotere brug, een andere sierpijp met vleugels, schuine ramen en een plattere pet bijvoorbeeld. Heijsman is er klaar voor, het wachten is op de tekeningen.’’

Bij Heijsman zijn ze vorige week gestart met de bouw van een nieuwe stuurhut voor de garnalenkotter SCH 10 ‘Drie gebroeders’. Een stalen stuurhuis met een aluminium siermast. De gebroeders Rog komen daarvoor medio mei naar Stavoren.